Széchenyi Terv Plusz

Kirívó szabálysértés a Vadása-tavon

2019.07.24. Megosztom

Még Sipos Károly, Szövetségünk sokat látott hivatásos halőre is meglepődött, amikor a múlt héten, a rutinszerű ellenőrzésének végrehajtása során a Vadása-tó partján megállított egy személyautót.

Kirívó szabálysértés a Vadása-tavon

Az autóba tartózkodók ideges viselkedése miatt felszólította a vezetőt a csomagtartó felnyitására, ahonnan haltartó szákokban, összesen 9 db méretes ponty került elő, ami enyhén szólva nem egyezett a két, területi jeggyel rendelkező személy (M.N. és M.B.) által fogható mennyiséggel. Az már csak hab a tortán, hogy a jogszerűen kifogható halmennyiség sem került bejegyzésre a fogási naplókba, illetve a hatályos jogszabályban foglaltak ellenére a kifogott halak élve kerültek volna elszállításra.

A fogott halak – mivel állapotuk lehetővé tette – haladéktalanul visszabocsátásra kerültek a vízbe.

Az ügyben Szövetségünk megteszi a feljelentést a Halgazdálkodási Hatóság részére. A halgazdálkodási és a halvédelmi bírság mértékéről szóló 314/2014. (XII. 12.) Kormányrendelet alapján a súlyos, több pontba ütköző szabályszegést elkövető személyek komoly halvédelmi bírságra és akár több éves állami horgászjegy visszavonásra is számíthatnak.

A területi jegyet kiadó halgazdálkodásra jogosultként Szövetségünknek lehetősége van ilyen súlyos szabálysértés esetén több évre is megtagadni a megyei területi jegy kiadását a hatályos helyi Horgászrendünk alapján.

Talán sokak számára nem köztudott, de a vonatkozó jogszabályok alapján a hivatásos halőr, mint rendészeti feladatot ellátó személy jogosult a horgászvizek partján tartózkodók igazoltatása mellett azok járművének megállítására és átvizsgálására. 

Kérünk minden tisztességes horgászt, hogy közös érdekünk alapján segítsék vizeink és értékes halállományuk védelmét! Köszönjük a megértést és a közreműködést, amivel segítik halőreink munkáját!

Amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak, az alábbi elérhetőségen tehetnek bejelentést:

E-mail:  info@vasivizeken.hu; Tel.: 06-94/506-835

Anonim on -line szabálysértési bejelentő itt elérhető >>>



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

19.55°  Páratartalom: 99%