Széchenyi Terv Plusz

Jubileumi halas nappal ünnepelt az idén 25 éves vasi horgász szövetség

2018.07.19. Megosztom

Ötödik alkalommal teltek meg hallal a bográcsok és a sütők a halas napon. Horgászverseny és labdarúgó kupa is várta az érdeklődőket.

Jubileumi halas nappal ünnepelt az idén 25 éves  vasi horgász szövetség

Reggel horgászverseny nyitotta meg a rendezvényt 51 fő indulóval három helyszínen, majd összesen 23 főző csapat szállt versenybe, hogy bebizonyítsa, az övék a legfinomabb halétel. Cser László, a Rumos-meggyes csapat szakácsa nem csak a jó halászlé titkába avatott be, de elárulta azt is, honnan a különleges csapatnév. – A név onnan jött, hogy egyikőnk családja Rumból, míg másikunk családja Meggyeskovácsiból származik, ami nem csak a névadást, de a menüt is befolyásolta, így a halászlé mellett rumos golyó és meggyes rétes is helyet kapott az étlapon – tudtuk meg. A halászlé karakterét az adja meg, hogy milyen halból készül az alaplé. Cser Lászlóék keszeget, kárászt, amurt, és pontyot főztek össze alaposan hagymával, sóval és paprikával.

Mikor elkészült, finoman a bográcsba eresztették a halszeleteket, hogy aztán pár perc főzés után elkészültnek nyilvánítsák a halászlevet, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a hal tovább fő a forró lében. Hasonlóan járt el a többi csapat is.

Az idén 25 éves Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége szombaton ötödik alkalommal rendezte meg a Pinka-völgyi Halas Napot, amelyre legalább kétszer annyian látogattak ki idén, mint öt évvel ezelőtt, mondta Krancz Imre polgármester köszöntőjében, hozzátette, a 360 fős település a jövőben is minden segítséget megad a szövetségnek, amely nem csak a legnépesebb és legerősebb civil tömörülés a megyében, de az egyik legjobban szervezett is. Ezt már Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, aki a szervezet negyedszázados évfordulója alkalmából, a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elismerő oklevelét is elhozta. 

A rendezvény egyik fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter úr sajnos nem tudott jelen lenni hivatalos elfoglaltsága miatt, ezért az Agrárminisztérium képviseletében  a Horgászati és Halgazdálkodási Főosztályt vezető Udvari Zsolt üdvözölte a megjelenteket és gratulált a jubileumhoz.

A Magyar Országos Horgász Szövetség elnökét Dr. Szűcs Lajost, Kozári Miklós alelnök - az Országos Versenyhorgász Bizottság elnöke - helyettesítette, aki az országos szervezet üdvözlete mellett egy jubileumi kupát és egy oklevelet is átadott Seregi Miklósnak a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége elnökének az elmúlt negyed évszázadban végzett országosan is példaértékű szövetségi munka elismeréseként. 

Seregi Miklós, a 27 egyesületet – közel 10 ezer tagot – tömörítő szövetség elnöke elmondta, a halas napon nemcsak a látogatókból van évről évre több, hanem a halételek száma és a hal mennyisége is folyamatosan nő. Mint kiderült, idén megközelítőleg 500 kilogramm halat dolgoztak fel a csapatok.Egy átlagos magyar ember tehát jó, ha 125 év alatt be tudná termelni azt a rengeteg halat, amit szombaton elfogyasztottak a látogatók. Itt persze nem átlagemberek voltak, hanem olyanok, akik a halas különlegességet sem vetették meg. A harcsa és ponty halászlé mellett, lehetett enni tárkonyos hallevest, tejfölös-gombás pontyot kapros nokedlivel, kukorica lisztben sült keszeget,  halfasírtot és halchipset is.

Az elnöki köszöntőt követően a - 25 éve jubileum apropójaként - Puskás Norbert ügyvezető elnök ismertette a Szövetség rövid történetét és a benne aktív szerepet vállaló vezetőket és munkatársakat. A beszédet követően Csiszár István ny. elnök, Fürstinger Ottó és Csécs Sándor ny. ügyvezető elnökök, Kusztor Lászlóné ny. gazdasági vezető és Holtai Imréné ny. adminisztrációs előadó részesült jubileumi elismerésben a Szövetségtől. 

A legfinomabb halászlét végül – akárcsak tavaly – a Lokomotív Celldömölk készítette, míg a dobogó második fokára az Erdőjárók állhattak Rábai boros halászléjükkel és halsalátájukkal. 

A Kispályás Labdarúgó Kupát Szentpéterfa nyerte, míg a horgászverseny abszolút győztese Borsos Tamás lett, aki 17,6 kilogrammnyi halat fogott a Pinka holtágában.

Az eredményhirdetést követően a délután folyamán pedig színes, táncos-zenés szórakoztató programok, könnyűzenei koncertek és számos gyermekprogram várta a kilátogatókat. A kulturális programok mellett idén újszerű elemként halgasztronómia bemutató is volt - a Vas Megyei Közgyűlés elnökével - Majthényi Lászlóval, aki a Szigetközi halételek könyv szerzőjeként mutatott be egy könnyen elkészíthető halételt.

A színpadon buborék-show, valamint Nagy Jonathan bűvész-illuzionista produkciója szórakoztatta a kicsiket és nagyokat egyaránt.

​ ​​ ​

Az este folyamán élőben zenélt a Radiogram Zenekar, majd őt követte Polgár Peti humoros, zenés összeállítása. A sötétedést követően „(Ne) játssz a tűzzel" produkciójával tűzzsonglőrök kápráztatták el a vendégeket. Az egész napos program Türk Attila tánczenés, mulatós programjával zárult. 

Ezúton is köszönjük, hogy rengetegen kilátogattak rendezvényünkre és velünk együtt ünnepeltek. Kiemelt köszönet illeti az Agrárminisztériumot, mint főtámogatót, Vaskeresztes Önkormányzatát, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetet, a Tógazda Halászati Zrt., a Győri Likőr Zrt.,  a Soproni Sőrgyárat, a Vaskeresztesi Mittl Pincészetet,   a Vizéptek Bt-t, az Aranyponty Zrt-t, az Alpesi Fogadót, valamint a szervezésben résztvevő minden munkatársat és önkéntest, akik a rendezvény sikeréhez hozzájárultak.

Horgásszunk együtt a következő évtizedekben is a vasi vizeken!

További fotók az alábbi galéria linkeken:

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

4.55°  Páratartalom: 88%