Széchenyi Terv Plusz

Jó pontyok - Rossz pontok...

2020.04.27. Megosztom

A kormányzati támogatással a megyébe érkezett több, mint 22 tonna ponty megmozgatta a megye horgászait, amire halőreink és az őket segítő rendőrjárőrök is felkészültek. Vasárnap valamennyi, az állami haltelepítésben érintett vízterületen megjelentek, ahol a sok horgász mellett legtöbbször fülig érő szájakkal találkoztak.

Jó pontyok - Rossz pontok...

A pecások többsége szépen fogta a telepített pontyot, dicsérve a halászati ágazatot érintő állami beavatkozást követő telepítést. A páratlan volumenű pontytelepítést kihasználva sajnos olyan horgászokkal is találkoztak kollégáink, akik a nagy lelkesedés mellett nem vették a fáradtságot a vízterületekre vonatkozó részletes szabályok megismerésére, így röviden megosztva a vasárnapi tapasztalatokat az alábbiakra hívjuk fel a T. Horgásztársak figyelmét:

  • A vonatkozó jogszabályok és horgászrend alapján minden horgásznak kötelessége a horgászat megkezdése előtt tájékozódnia az adott vízterületre vonatkozó részletes szabályokról, korlátozásokról! A horgászat kizárólag a szabályok megismerését követően kezdhető meg!
  • A veszélyhelyzet ellenére horgászni kizárólag érvényes állami horgászjegy, turista horgászjegy és az adott vízterületre érvényes területi jegy birtokában lehet!
  • A Halgazdálkodási Hatóság által jóváhagyott horgászrend alapján Szövetségünk vizein ponty halfajból az országos horgászrendtől szigorúbb korlátozás alapján 2 darab tartható meg!
  • A fogási napló vezetése során a horgászat napjának, az adott vízterület nevének és víztérkódjának bejelölését követően a kifogott és megtartani kívánt pontyot a szákolást követően haladéktalanul, a hónap, nap és a pontos időpont kitöltésével be kell jegyezni a hal súlya alapján.
  • Minden horgász köteles a megtartani kívánt halat külön szákban kíméletesen elhelyezni, a horgászat befejezését követően a vízterület elhagyása előtt életteleníteni! A kifogott és megtartott hal cseréje, elajándékozása tilos!


A vasárnapi ellenőrzés során a fentiek megsértése, valamint jogosulatlan horgászat miatt 4 eljárás indult, illetve kettő esetben került sor figyelmeztetés bejegyzésére. Bejegyzett figyelmeztetés esetén halőreink a következő szabálytalanság esetén bevonják a szabályok ellen vétő horgász területi engedélyét, súlyosabb esetben visszatartják az állami horgászjegyet.

Felhívjuk a T. Horgásztársak figyelmét arra is, hogy a rendkívüli telepítéstől függetlenül folyóvizeinken 2020. május 4. és május 29. között érvényben van a ponty fajlagos fogási tilalma, vagyis a kifogott ponty nem tartható meg!


Kérjük, hogy a beszámolóban foglaltakra hívják fel kevésbé tapasztalt vagy tájékozott horgásztársaik figyelmét, illetve kérünk mindenkit a horgászatra vonatkozó szabályok részletes megismerésére, illetve a veszélyhelyzetre vonatkozó előírások betartására!

Horgászati szabálysértés esetén kérjük, értesítse hivatásos halőreinket,
vagy írjon Szövetségünk szabálysértés bejelentési online felületén.
(Fényképeken látható ellenőrzött horgászok szabálykövető módon horgásztak.)



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

10.11°  Páratartalom: 75%