Széchenyi Terv Plusz

Jelentősen az infláció mértéke alatti lesz a vasi vizekre a horgászjegyek áremelkedése

2023.11.25. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége őszi elnökségi ülést tartott Vaskeresztesen október közepén, melyen számos fontos téma került megvitatásra, amelyek a horgászokat érintik. A hagyományoknak megfelelően a helyi horgászrend változásai mellett a jövő évi jegyárak is napirendre kerültek.

Jelentősen az infláció mértéke alatti lesz a vasi vizekre a horgászjegyek áremelkedése

Az idei esztendőben a Szövetség helyi horgászati szabályainak szigorítására számos javaslat érkezett, de egyes estekben voltak könnyítést célzó előterjesztések is. A Szövetség tagegyesületeinek vezetőiből álló elnökség hosszú vita után több technikai jellegű pontosítást fogadott el, illetve néhány új szabályozást is életbe léptetett 2024. január 01-től. Több javaslat esetében nem volt meg a szavazáskor a többség így elutasításra került például a ponty felső méretkorlátozásának 50 cm-ről történő felemelése 60-70 cm-re. Hasonlóan megosztotta a szavazásra jogosultakat a Répce folyó és a Gyöngyös patak több területének teljes C&R szakasszá nyilvánítása. Ezen szabályok még a következő üléseken biztos ismét napirenden lesznek, amikor a 2025. évtől érvényes helyi horgászrend lesz újra tárgyalás alatt. Megfogalmazásra került az ülésen többször is, hogy a helyi szabályok mennyisége már most is biztosítja a legfontosabb célt: a halak és a természet, valamint az épített környezetünk védelmét, így annak további drasztikus szigorítása nem indokolt.

Továbbá olyan szabályokat kell hozni, amelyeknek az érdemi ellenőrzése és szankcionálása is megvalósítható. Minden horgásznak kötelessége a szabályok megismerése a horgászat megkezdése előtt és annak következetes betartása. A halászati őrök mellett minden horgásznak joga a helyi horgászrend megsértőjét figyelmeztetni, az észlelt szabálytalanságokat, továbbá a part szennyezését és rongálását hivatalos személynek, illetve szervnek (halőr, szövetségi iroda, rendőrség stb.) bejelenteni.   A 2024. január 01-től bevezetésre kerülő, vagy módosított szabályok kivonata itt érhető el.

A Szövetség vezetői és dolgozói minden évben gondosan elemzik a jegyváltási szokásokat, a gazdasági környezetet, inflációs várakozásokat. Minden évben részletes számítások és gazdasági előrejelzések alapján tervezik meg, hogy milyen mértékben szükséges módosítani a területi jegyek árát a következő évben. A vezetők számára kiemelten fontos, hogy a kismértékben, de csökkenő horgászlétszám, területi jegyváltások mellett is az eddig elért halasítási és a kulturált vízparti környezet fenntartási eredményeket megtartsák és lehetőség szerint tovább fejlesszék. Az éves átlagos infláció idén 17,6-18,1 százalék között lesz és a jövőre várható mértéke is 8-10 % között lesz. A horgászati ágazat számára a halárak stagnálása várható, de az egyéb üzemeltetési költségek (haszonbérleti díjak, üzemanyagköltségek, bérek…stb.) növekedése az általános inflációs hatások miatt elkerülhetetlen és jelentős mértékben érinti a szövetségünket is. 

Az elnökség az elmúlt évek sikeres és stabil gazdálkodásának köszönhetően úgy határozott, hogy a legnépszerűbb napi-heti jegyek árát nem emeli, az éves területi jegyek vonatkozásában jóval infláció alatti mértékben, átlag 5 %-ban kerülnek a területi jegyek emelésre, melynek reális mértéke 10-15 % körül lenne a számítások szerint. Legfőbb cél a horgászat lehetőségének széleskörű biztosítása a szövetségi vizeken és a vasi vizek iránti jegyváltási kedv ösztönzése. A 2024. évben kiadásra kerülő területi jegyeinkkel megtartható halak mennyisége és a horgászható vízterületek száma alapján a jegyáraink még az emelést követően is az egyik legkedvezőbb árfekvésűek maradnak regionális és országos összehasonlításban is. Legkeresettebb jegyünk ára az éves Vas megyei felnőtt területi engedély ára 67.000 Ft-ról 70.000 Ft-ra változik, míg a „3 tó+ folyóvizek jegy” 60.000 Ft-ról 63.000 Ft-ra. A 2024.évi teljes jegyár lista itt érhető el >>> A nehezebb anyagi helyzetben lévő felnőtt horgászok érdekében továbbra is lehetőség nyílik két, vagy három részletben is megvásárolni a jövő évi területi engedélyt, valamint közel negyven féle horgászjegy típus közül választhatnak a pecások. A gyermek, az ifjúsági –és kedvezményezett (oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója, horgászfeleség, 70 éven felüli, fogyatékkal élő horgászok) kategóriába tartozó pecások egybotos engedélyei továbbra is jelentősen olcsóbbak, mint az általános felnőtt engedélyek ára. Fontos felhívni a figyelmet, hogy a Szövetség 2024. január 31-ig terjedő hagyományos éves területi jegy akcióját ismét megtartja, aki januárban kiváltja éves engedélyét az 3000 Ft kedvezménnyel tudja megváltani egyes felnőtt területi horgászjegyét. A 2024. évre érvényes területi jegyek megvásárolhatóak SZÉP Kártyával továbbra is a Szövetség Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központjában, vagy online. A Szövetség továbbra is bízik benne, hogy a rendezett és folyamatosan fejlődő vízpartjai, valamint egyre jobb fogási lehetőségeket kínáló horgászvizei mellett kitartanak a horgásztársak és jegyváltásukkal támogatják továbbra is a vasi vizeket.

 

 

Letölthető dokumentumok


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

12.81°  Páratartalom: 81%