Horgászrend és jegyár változás volt a főtéma Vaskeresztesen

2018.12.03. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége november utolsó csütörtökén tartotta meg hagyományos, éves jegybizományosi találkozóját, amelyen az év során elért pozitív eredmények mellett, a jövő évi változásokról és újdonságokról is szó esett.

Horgászrend és jegyár változás volt a főtéma Vaskeresztesen

A jegybizományosi fórumra a jegyforgalmazókon kívül meghívást kaptak az egyesületi megbízottak és ezúttal az önkéntes halőri tevékenységet aktívan ellátó személyek is. Puskás Norbert a megyei Szövetség ügyvezető elnöke megnyitó beszédében üdvözlölte a megjelenteket és egyúttal megköszönte a jegyértékesítők éves munkáját, mely  nélkülözhetetlen eleme a szervezeti működésnek. Az évente megtartásra kerülő tájékoztatónak az elsődleges célja, hogy a jegyértékesítési megbizottak, önkéntesek a legfontosabb aktualitásokról első kézből értesüljenek, illetve az év során felmerülő problémáikkal kapcsolatos kérdéseiket fel tudják tenni.

A köszöntőt követően az ügyvezető elnök egy informatív prezentáció keretében ismertette a 2018-as esztendő taglétszámának, jegyeladásainak alakulását, a végrehajtott telepítések összegzését, illetve az év során megvalósult horgásztavi fejlesztéseket, programokat.

A tavalyi évhez viszonyítva 569 fővel több tagja lett megyénk egyesületeinek, így már 9116 főt számlál a vasi horgászközösség. A jegyváltások száma is évek óta emelkedést mutat, a mai napig összesen 2631 darab éves jegyet vásároltak pecásaink. Az elmúlt  hat év kitartó munkájának és fejlsztéseinek eredményeként az éves vasi jegyet váltók számát sikerült 904 fővel gyarapítanunk, ami a telepítések minőségi és mennyiségi változását is eredményezte. 

A haltelepítések gyakorisága és mennyisége is messze meghaladja az elmúlt évek számait. A jegybizományosi rendezvény napjáig  44 537 kg III. nyaras ponty, 7023 kg válogatott dévérkeszeg telepítésen kívül került még a vízeinkbe  1-2 nyaras változatban vegyes keszeg, amur, compó, balin és 239.100 darab - 3-10 cm közötti előnevelt - (sebes pisztráng, csuka, süllő, csapó sügér)  hal kihelyezés valósult meg.

Puskás Norbert elmondta, a jelenlegi telepítési ütemet a Szövetség a jövőben is szeretné tartani, viszont a folyamatosan emelkedő halbeszerzési árak és az egyéb gazdasági változások miatt, ez sajnos elkerülhetelenül jegyáremelkedést is von maga után. A napi horgászjegyek árai nem emelkednek, de az éves jegyek ára jegytipustól függően 10-19 % közötti mértékben nőnek összhangban a várható halárakkal és egyéb személyi és vízterület fenntartási költségekkel. A jegyárak ismertetése kapcsán az ügyvezető felhívta a megjelentek figyelmét, hogy az októberi Intéző Bizottsági ülésen ezzel párhuzamosan még döntés született a fogási kvóták változásáról is.  A jövőben az éves darabszám korlátozások mellett egy felnőtt éves területi jeggyel max. 80 kg nemes hal lesz megtartható. Az egyesületi horgászvezetők őszi ülésükön  egyértelműen kifejezték azon szándékukat, hogy ilyen magas halárak és a 20-40.000 Ft közötti éves területi jegyárak  mellett  mindekinek el kell fogadni, hogy maximum 100-150 ezer értékű hal tartható meg egy éves engedéllyel, ami így is két háromszorosa a befizetett összegnek. 

Új jegyféleségként jelenik meg - a korábbi sporthorgásztavakra (Abért, Répcelak, Pinkamindszent) szóló éves horgászjegyet felváltó -  a C&R éves sporthorgászjegy, mellyel az összes Szövetségi folyóvízen, valamint a Lukácsházi Abért I- II. tavon, a Pinkamindszenti tavon és a Répcelaki-tavon lehet horgászni.  A jegy ára felnötteknek 19.000 Ft, míg az ifjúsági -és kedvezményezetteknek 9.500 Ft lesz. Ezt a "Fogd meg és engedd el" típusú horgászjegyet kizárólag a Szövetség tagegyesületeiben tagsággal rendelkező pecások vásárolhatják meg, akik az előző évben (2018.évben) 20 kg-nál kevesebb halat tartott meg Szövetségi vízterületeken.

Gyermek horgászok igényeivel összhangba a horgászrendi változások közül másik jelentős módosulás, hogy 2019.évtől a gyermek éves területi engedéllyel bármilyen horgászmódszerrel (Pl.: fenekezés, legyezés...stb) lehet horgászni a szövetségi vizeken.  A nagy testű pontyok védelme érdekében az állóvizeken az orrcsúcstól a faroktőig mért 60 cm-nél nagyobb pontyot megtartani TILOS! A felső méretkorlátozást meghaladó pontyot a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.

Fontos szigorítás, hogy kirívó, vagy ismétlődő szabályszegés esetén a szabályszegő horgász a Szövetségi területi jegy(ek) váltásától - a cselekmény súlyától függően - min. 1 év - max. 5 év időtartamra eltiltható. Ebben az esetben az eltiltás lejárása után a horgász kizárólag a Szövetség vaskeresztesi központjában kaphat újra Szövetségi területi jegyet. (Pl.: Alsó méretkorlátozás megsértése, azaz méreten aluli hal megtartása 1-3 év közötti kitiltást von maga után a vasi vizekről)

A 2019-es év változásairól kapott tájékoztatásban elhangzott, hogy a horgászkártya forgalmazó pontjainkon ezidáig körülbelül 2000 fő kérte a megbízottak segítségét a horgászkártya kiváltásában. Nagyjából ennyien végezhettek el önnállóan, saját maguk is a regisztrációt. A januári jegyváltás gördülékenyebb intézése, a sorban állás elkerülése érdekében javasoljuk, hogy aki eddig még nem tette meg, az mielőbb intézze el regisztrációját, melyet akár pár percen belül bárki megtehet otthonról is a horgászkárta regisztrációs felüleleten. 

A bizományosi fórum lezárásaként lehetőség volt még kérdéseket feltenni, saját meglátásokat megosztani a jelenlevőkkel, illetve a vacsora mellett aztán még estébe nyúlóan tovább folytatódott a közös eszmecsere a jegykiadási tapasztalatokról, a horgászok minőségibb kiszolgálásáról.

 

 

 

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

12°  Páratartalom: 87%