Széchenyi Terv Plusz

Jászkeszeg telepítés a Zalai megyei szövetségi vizeken

2009.06.09. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, mint a Zala megyei Kerka, Lendva, Cserta és Kebele vízfolyások halászatra jogosult szervezete június 08-án újabb haltelepítést végzett. A négy zalai vízfolyásba összesen 40 000 db őshonos előnevelt jászkeszeg került kihelyezésre, vízfolyásonként 10-10 ezer db.

     

A haltelepítésen jelenlévő szövetségi, horgászegyesületi vezetők arca örömtől ragyogott, amikor a szakszerűen végrehajtott telepítést követően a jászkeszegek kisebb-nagyobb csapatokba verődve először a kihelyezés közelében ismerkedtek az új otthonukkal, majd szétúsztak e gyönyörű természeti környezetben található, változatos mederviszonyú vízfolyásokon. Az elmúlt másfél évtizedben több alkalommal történt halállomány-felmérő kutatói halászat e vízfolyásokon, mely ennek az áramláskedvelő halfajnak a jelenlétét igazolta. A jászkeszeg többnyire magányosan járja a vizeket, ősszel viszont nagyobb csapatokba gyűlik össze a telelésre alkalmas mélyebb vizű szakaszokon. A most kihelyezett 3-6 cm nagyságú halak zömmel planktonszervezetekkel, majd később gerinctelen állatokkal, valamint apró halakkal táplálkoznak. 3-4 éves korukban válnak ivaréretté és utódaikkal tovább növelik a vízfolyások egyre gyarapodó halállományát. Az őshonos jászkeszeg mederfenéken, vízközt és a felszín közelében egyaránt fogható, így fenekezős, úszós és legyezős horgászmódszerrel egyaránt horgászható. Húsa kissé szálkás, de rendkívül ízletes, sokféleképpen elkészíthető.

A haltelepítésen jelen volt Ernszt Tamás, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának halászati és vadászati felügyelője, aki személyesen ellenőrizte a halállománypótlás halgazdálkodási terv szerinti megvalósulását.

Szöveg és fotó: Ernszt Tamás - FVM MGSZH halászati felügyelő



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

27.89°  Páratartalom: 49%