Széchenyi Terv Plusz

Integrált horgászdélután volt a Szombathelyen a fogyatékkal élőknek

2022.10.07. Megosztom

Fogyatékkal élő fiatalok számára szervezett horgásznapot a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége szerdán a Csónakázó-tónál. Elsajátíthatták a horgászat alapjait, és rutinos pecások irányításával saját fogási élményeket is szerezhettek a jó hangulatú délutánon. A hátránnyal élő emberek integrációját és elfogadását segítő program már hat éve hagyomány. Senkinek sem maradt üres a szákja.

Integrált horgászdélután volt a Szombathelyen a fogyatékkal élőknek

A tó Árpád utca felőli hídjánál gyülekeztek a résztvevők szép, őszi időben, jó hangulatban. Kisorsolták a horgászhelyeket, és átvették a szükséges felszereléseket, a szövetség biztosított a versenyzőknek két darab spiccbotot, csalit, etetőanyagokat. A FÉHE Nonprofit Kft. nappali ellátórendszerében részt vevő fiatalok és a horvátzsidányi otthon lakói érkeztek a versenyre - összesen 16 csapat foglalta el a stégeket. Volt, aki már nem először vett részt a szabadidős programon.



-Másodszor jöttem el, korábban Vaskeresztesen már jártam, és nagyon tetszett. A legjobb az, hogy bedobjuk a botokat, és nagyon örülök, ha sikerül halat fogni - mondta el Takács Dominik, aki lelkesen követte segítője tanácsait horgászat közben.

Wagner Anikó a fiát, Barnabást kísérte el. Jó hangulatú, kellemes délutánra készültek együtt.

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, kedves emberekkel lehetünk együtt, ez egy egészen új élmény, ami minden alkalommal nagyon jót tesz a gyerekeinknek - mondta el az édesanya.

A megyei horgász szövetség, valamint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetségének Vas megyei szervezete rágóta együttműködik. 2016-ban rendezték meg az első ilyen integrált horgásznapot, hogy élményt adjanak a hátránnyal élő fiataloknak.

-A horgászat technikai része fejleszti a finommotorikus mozgást, egészen aprólékos dolgokkal foglalatoskodnak, ami segít nekik koncentrálni, odafigyelni. És ez egy remek közösségi program is, sokakat elkísérnek a szülei, családtagjai - fogalmazott Németh Klára, az ÉFOÉSZ Vas megyei elnöke.

 

A szövetség sok mindent tesz a fogyatékkal élőkért, jó kapcsolat alakult ki a két szervezet között: legutóbb karácsonykor például akvarisztikai utalványt adományoztak a nappali központ ellátottjainak.

-Nekünk fontos az, hogy nemcsak az egészséges embereknek sportja a horgászat, hanem azoké is, akiknek kicsit nehezebb az életük. Ezért is alakítunk ki a vizeinkél akadálymentes horgászhelyet, és adunk ki olyan kedvezdményes jegyeket, egybotos engedélyt, ami mentesíti őket a költségek alól - mondta el Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

A fogyatékkal élő fiatalok mellé egy-egy segítő sporthorgászt sorsoltak, többen már összeszokott párost alkotnak évek óta.

-Örömmel jövök a kollégáimmal együtt, és ma, amikor olyan sok probléma van a világban, nagyon jó érzés, ha tudunk segíteni - erről beszélt Fördős István halászati őr, miközben csapattársának, Barnabásnak mutatta, hogyan kell felcsalizni a horgot.



Az a tapasztalat, hogy akik a mindennapokban számos nehézséggel élnek és gondot jelent számukra, hogy valamire tartósan koncentráljanak, itt nagy figyelemmel, lelkesedéssel várják a kapást, és minden egyes halnak örülnek.
A kétórás peca végén a mérlegelésnél kiderült, hogy egyik szák sem maradt üres: apróhalakat, keszegeket, de még balint is sikerült fogni. Bár ezúttal nem a versenyzés volt a lényeg, hanem hogy mindenki jól érezze magát, a végén díjazták a legjobbakat: 880 grammos összteljesítményével a Molnár Miklós-Málovics Norbert páros győzött. A dobogósok kupát, érmet vehettek át, mindenki emléklappal és szép élményekkel gazdagodott ezen a délutánon.

A barátságos versenyen az alábbi párosok lettek a dobogósok:

  1. hely:  Molnár Miklós – Málovits Norbert -880 gramm
  2. hely: Kovács Tibor – Emrich József -  500 gramm
  3. hely: Endrődy Zoltán - Kagylovszky Patrik -  470 gramm

 

Részletes eredmények elérhetőek itt.

Rendezvényen készült képek ide kattintva megtekinthetőek.

A rendezvény együttműködő partnere volt a Szövetség mellett a Decathlon szombathelyi áruháza, aki támogatóként horgászfelszereléseket biztosított az eseményhez.

Forrás: Szombathelyi TV

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

9.55°  Páratartalom: 85%