Széchenyi Terv Plusz

Horgászvezetők üléseztek a hétvégén

2007.10.03. Megosztom

Horgászrendről, engedély árakról, és aktuális pályázatokról döntöttek

Az elmúlt szombaton a vaskeresztesi horgászturisztikai központban gyülekeztek az egyesületek vezetői a hagyományos őszi Intéző Bizottsági ülésre. Az Intéző Bizottság a Vas Megyei Horgász Szövetség második legfontosabb döntéshozó testülete, melybe minden tagszervezet egy főt delegálhat. Az ülést Csiszár István a Szövetség elnöke nyitotta meg, majd Csécs Sándor ügyvezető elnökkel közösen vezették le a vezetőségi értekezletet. Megszokott módon az első napi rendi pont volt az előző ülés óta eltelt munkákról történt beszámoló, melyből az egyesületi küldöttek megismerhették a Szövetség előző negyedévi ténykedését.

Ezek között szerepelt például a következő időszakban benyújtásra kerülő kis patakok renaturálása és revitalizására vonatkozó EU-s pályázatok, melyeknek eredményeként újabb horgászható vadvízi felületekkel gazdagodik a megye horgásztársadalma a közel jövőben.A vadvizek közül legnagyobb problémája a megyének a Rába folyó szennyezése. A folyó szennyezésével kapcsolatos konkrét horgász szövetségi kárigény megállapításához folyamatosan immáron második éve végeztet a halmonitoring vizsgálatot Dr. Keresztessy Katalin nemzetközileg elismert halbiológussal. A Szövetség határozott álláspontja, hogy a majdani kárigény megállapításához nemzetközileg elfogadott több évet magába ölelő tényszerű halmonitoring vizsgálat szükséges. A Szövetség, mint a Rába folyó halászati-horgászati jogával rendelkező szervezet a jövőben sem kíván más utat járni. A Szövetség hatékony munkájának köszönhetően a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetője Fodor Gábor a minisztérium költségeinek terhére megrendelte a 2007. év halbiológiai vizsgálatát.

Az ülésen még döntés született a 2008. évi jegyárakról, melyek a következők szerint alakulnak:

 

Tagsági lap felnőtt                                                                                           2.000,- Ft.      

Tagsági lap ifjúsági                                                                                          1.000,- Ft.        

Felnőtt éves területi jegy "1”                                                                           16.000,- Ft.

Felnőtt éves területi jegy "2”                                                                           20.000,- Ft.

Ifjúsági éves területi jegy "1”                                                                            8.000,- Ft.

Kiemelt Gyöngyös éves ter. jegy                                                                     12.000,- Ft.

Külföldi éves területi jegy                                                                                25.000,- Ft.

Vas megyei gyermek ter. jegy                                                                           2.000,- Ft.

Rába Nicki éves területi jegy                                                                              6.000,- Ft.

Kiemelt Gyöngyös napi ter. jegy                                                                         2.000,- Ft.        

Felnőtt heti területi jegy                                                                                     6.000,- Ft.

Felnőtt napi területi jegy                                                                                    2.000,- Ft.

Ifjúsági heti területi jegy                                                                                    3.000,- Ft.

Ifjúsági napi területi jegy                                                                                   1.000,- Ft.

Külföldi heti területi jegy                                                                                   10.000,- Ft.

Külföldi napi területi jegy                                                                                    3.000,- Ft.

Burgenlandi partner éves ter. jegy                                                                     20.000,- Ft.

Burgenlandi partner heti ter. jegy                                                                        7.500,- Ft.

Burgenlandi partner napi ter. jegy                                                                        2.000,- Ft.

A jegyárak emelését indokolja, a takarmány kukorica és a búza drasztikus árnövekedése, mely eredményeként a betelepítésre kerülő halak ára is jelentősen fog emelkedni a jövőben a tenyésztőknél. Az árak emelkedéséhez még hozzájárul az idei év végére várható magas inflációsráta. Az Ölbői Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet az Ölbői kavicsbánya tó halászati-és horgászati jogának visszaadását kérte a Szövetségtől, mint tulajdonos. Az ölbői tavon a jövő évtől újra folytatódik a tulajdonosok kavics kitermelése.A Szövetség által kiadott általános területi jegy az ölbői kavicsbánya-tóra már nem lesz érvényes 2008. január 1-től.

A horgászrendben a jövő évben nem lesznek változások megmarad a tavakon és a folyókon is az éjszakai horgászat lehetősége, valamint a hármas horog tilalma továbbra is meghosszabbításra került egy évvel. A horgászok egy részében felháborodást keltő szabály fenntartása az egyesület vezetők véleményét is megosztotta, de többség a több tíz ezer kihelyezett fiatal ragadozó hal védelme érdekében és gereblyézés visszaszorítás miatt a szabály fenntartása mellett döntött újabb egy évig a testület. A 2008. évi horgászszezonban a Szövetség negyedévente fog pontytelepítést végezni a horgászvizeken, így a jobb fogási esély folyamatosan biztosított lesz.

Az ülés szombaton 12 órakor a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány bemutatójával zárult, amit Dr. Lórántffy Mária a szombathelyi mentőállomás főorvosa tartott.Az egyesületi vezetők megismerhették a szárazföldi és vízi újraélesztést elméletben és gyakorlatban, mely ismeret továbbadásával életek menthetőek meg a hétköznapok során.

A rendezvény képei megtekinthetőek a galériában, vagy a képekre kattintva.



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

12.33°  Páratartalom: 97%