Horgászat mellett erőteljesen fejlődik a gasztronómiai turizmus
A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 2006.évben Európai Uniós forrásból megvalósított Alpesi Fogadó és Borháza, valamint Horgászturisztikai központja egyre több vendéget vonz Vaskeresztes térségébe. A horgászati fejlesztésekről már sokszor beszámoltunk, de másik területről a bor-és gasztronómia turisztikai törekvésekről kevés szó esett. A Vas Megyei Horgász Szövetség a horgászturisztikai központ kivételével a teljes éttermet, a fogadó és vinotéka üzemeltetési jogát nyílvános pályázat keretében - szigorú bor-és gasztronómia előírásokkal - bérbe adta idén január 1-től. Az Alpesi Fogadó és Borházban július végén szervezett egy sajtó ebédet Beke Ramon üzemeltető. A találkozó apropója volt, hogy augusztus hónapban kerül elindításra Vas megye egyetlen teljes szolgáltatást nyújtó borházában a szervezett regionális borkostoltatás. A minőségi "borozgatás” lényege, hogy a vendégek és a megyébe érkező turisták egyedi hangulatú borházban speciális menüsorok mellé megfelelő odaillő borokat fogyaszthatnak érdekes szakszerű borajánlással egybekötve. A Vas-hegy lábánál fekvő kis település Vaskeresztes életében is fontos szerepet játszik a bortermelés, így természetesen megtalálható a vaskeresztesi bor is a borkínálatban. A vendéglátóhelyen még további négy híres borrégió kapott helyet, így Balaton, Villány, Eger, Tokaj. A szakmai körökben ismert okleveles borkostoltató Beke Ramon elmondta, hogy csak így tudnak teljes körű versenyképes lehetőséget biztosítani a borkostolás iránt érdeklődő vendégeknek, hogy a házban a nagy pincészetek borai megtalálhatóak. A hegy túloldalán található osztrák Eisenbergben is már felfigyeltek a magyarok idegenforgalmi vonzerő növelő turisztikai fejlesztéseire. A borházban egyidejűleg 100 fő részére tudnak vendéglátást biztosítani, de igény esetén akár 300 fő leültetését is meg tudják oldani rendezvényessátorral kiegészítve. Már az első félévben is számos esküvőnek, szakmai rendezvényenk adott otthont a vendéglátóhely.A nagyszabású rendezvényeken kívűl, természetesen lehetőség van egész évben arra, hogy akár két fő számára a jól képzett pincérek tartsanak a vacsora mellé borbemutatót. A fogadó részen 20 fő elszállásolása biztosított elegáns, jól felszerelt szobákban. A vendégek számára a házon belül egy vinotékai is került kialakításra, ahol több órás borkostolós programok után kiskereskedelmi áron lehetőség van a legízletesebb borok megvásárlására. Az étteremben számos inyencség mellett, már a kezdő étlapon is hatalmas sikeret aratott a Monarchia Pisztráng, amely étel fémjelzi a minőségi horgász -és gasztroturizmus sikerét.