Széchenyi Terv Plusz

Hivatásos vadászok továbbképzésén a kormoránok is célkeresztbe kerültek

2017.06.26. Megosztom


Önkéntes Kormorángyérítő Csoport felállítása a cél Vas megyében


Az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete az elmúlt csütörtökön tartotta a hivatásos vadászok részére szervezett kötelező továbbképzését a Szombathelyi Erdészeti Zrt. központjában. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége együttműködő partnere a Gagyi István elnök vezette OMVK. Vas Megyei Területi Szervezete. Az idei továbbképzés sok aktuális témája mellett - a két szervezet közötti partnerség keretében - a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége képviseletében Puskás Norbert ügyvezető elnök előadásában a „Nagy kárókatona gyérítés lehetőségei az őshonos halállomány védelme érdekében ” címmel is hangzott el prezentáció. A Szövetség általános bemutatását követően a nagy kárókatona megítéléséről, helyzetéről, kártételéről, és a riasztás, valamint a gyérítés szabályrendszerével ismerkedhettek meg a megjelentek.

A tájékoztatóban Puskás Norbert ügyvezető elnök elmondta, hogy számítanak minden hivatásos vadászra, aki tenni akar a halállomány védelméért a jövőben. Legfőbb célja a Szövetségnek, hogy egy megyei „Önkéntes Kormorángyérítő Csoportot” hozzon létre elkötelezett vadászokból. Természetesen a Szövetség vezetése - a szükséges adminisztratív kötelezettségek teljesítését követően- a kormorángyérítésben aktívan résztvevő vadászokat lőszer-támogatással is ösztönözni kívánja a sikeres kormorángyérítésre. A továbbképzésen résztvevő félszáz vadásztársaságnak nyomtatottan is átadásra került az elhangzott előadás, illetve a vadásztársaságokkal a kormorángyérítésre vonatkozó megállapodás minta is. Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján Vas megyében elsősorban átvonuló kormorán állomány található, mely szeptembertől-március elejéig ideiglenesen tartózkodik a megyében. Egyes folyószakaszokon, tavakon általában 25-50 egyedből álló csapatok találhatóak. A Szövetség becslései szerint a tél folyamán Vas megyében összesen min. 600-800 egyed található, melynek napi halfogyasztása kb. 300-500 kg-ra tehető. Az elejtett egyedek gyomrában az esetek többségében – haltermelőknél nem beszerezhető – őshonos halfajok találhatóak. Pl.: paduc, domolykó, márna, süllő...stb.

 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, mint a Vas megyei horgászvizek többségének halgazdálkodásra jogosultja tovább kívánja erősíteni - szervezett módon - a nagy kárókatona állományának gyérítését, melyhez az első lépések egyike volt a hivatásos vadászok informálása. A szakmai továbbképzésen elhangzott prezentáció - tájékoztatásul - itt elérhető>>>

Az önkéntes kormorángyérítő csoportba jelentkezni a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségénél

a 06-94/ 506-835-ös telefonszámon, vagy az info@vasivizeken.hu címen lehet.


Ezúton is köszönetünket fejezzük ki az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének, hogy lehetőséget biztosítottak az előadás megtartására.



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

13.36°  Páratartalom: 74%