Széchenyi Terv Plusz

Hiteles tájékoztatás a Gersekaráti Önkormányzat váratlan elutasító döntéséről

2024.09.25. Megosztom

A Gersekaráti Sárvíz-tó halgazdálkodási joga, - a korábbi rendezetlen bérleti jogviszonyt követően - 2008. november 01. óta a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kezelésében van. A 15 évvel ezelőtti gondozatlan vízparti környezetből, és a törpeharcsával teli horgászvízből napjainkra - az elmúlt évek közös munkájának és a Vas Vármegyei Önkormányzat, valamint a Területfejlesztési Operatív Program támogatásának köszönhetően – a horgásztó és a tó horgászati szakaszának környezete kiváló állapotba került. A betelepített nagytestű pontyoknak és a folyamatos egyéb halasításoknak köszönhetően a vízterület megfizethető és kiszámítható horgászati élményt nyújt a horgászközösségünk számára.

A víztározó Gersekarát Község Önkormányzatának tulajdonában van és a halgazdálkodási jogot is az Önkormányzat adja bérbe Szövetségünk részére, mely haszonbérleti jogviszony 2025. január 31-én lejár. Közel egy éve már folyamatos egyeztetések zajlottak a tó halgazdálkodási jogának meghosszabbításáról, mely tárgyalások a nyár végéig eredményesnek tűntek. Augusztus végén megtettük az Önkormányzati elvárások szerinti ajánlatunkat a következő 10 évre történő hasznosításra vonatkozóan. Szakmai alkalmasságunk alátámasztásaként ajánlatunk mellé csatoltuk a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Vas Vármegyei Önkormányzat elnökének támogatói nyilatkozatát. A polgármester asszony pozitív visszajelzései alapján már készítés alatt állt a következő időszak haszonbérleti szerződésének tervezete.

Teljes megdöbbenésünkre 2024. szeptember 16-án, minden korábbi ígéret ellenére az Önkormányzat döntést hozó szerve úgy határozott, hogy elutasítja a Szövetség ajánlatát és „saját kezébe” veszi a tó halgazdálkodási hasznosítását is.  Jelen tájékoztatásunk mellékleteként közzé tesszük a napokban érkezett hivatalos levelet. Érzelmek és indulatok nélkül nehéz fogalmazni, hogy közel egy évnyi hitegetést követően, példátlan módon viselkedik egy települési önkormányzat a vármegye legnagyobb civil szervezetével és annak közel 12.000 fős horgászközösségével.

Jól mutatja, hogy az elmúlt 15 éves tevékenységünkkel nagy bajok, problémák nem lehettek, ha most azon értékes halállományra és horgászati infrastruktúrára alapozva szeretné folytatni Gersekarát a horgásztatást. Természetesen az Önkormányzat elutasító levélében írt kártalanítási lehetőségre igényt tartunk, a vízparti beruházásainkra vonatkozóan dolgozunk a pontos kártérítési összeg meghatározásán szakértők bevonásával.  Hangsúlyozni szeretnénk nekünk nem a 40-50 millió Ft kártérítés jelenti a megoldást, hanem az, ha vármegyei horgászközösségünknek megőrizhetjük a Sárvíz-tó horgászati lehetőségeit, amiért becsülettel megdolgoztunk és mindenki számára hozzáférhetően biztosítottuk a jóléti funkciókat. Tény az, hogy a haszonbérleti szerződés megszűnésének következtében az Önkormányzat költségvetését több tízmillió forintos kártérítés is terhelheti, amely a szerződésünk megújítása esetén egyéb közösségi célokra is fordítható lenne a településen. Bár ha jobban visszagondolunk ebben már semmi meglepő nincs, mert 2022.évben Szövetségünk pályázni szeretett volna 30 millió Ft jóléti fejlesztésre (új horgászhelyek kialakítása, illemhelyek megújítása, bővítése…stb) a horgászati oldalon és az Önkormányzattól csak annyi együttműködést kértünk, hogy a támogatás elnyerése esetén az 5 éves pályázati fenntartási időszak végéig kössön haszonbérleti szerződést velünk. Akkor sem tettek eleget kérésünknek, inkább a település elesett - önerő mentesen - 30 millió Forint horgászturisztikai támogatástól.

Ezzel az elutasító döntés azt is eredményezi, hogy a jövő évtől az egységes és megfizethető megyei horgászjegyrendszer részeként már nem lesz látogatható a Sárvíz-tó és a horgászoknak külön területi jegyet kell váltani a vízterületre, ami nekik plusz költséget eredményez. A döntés következményeként a horgászközösségért, valamint a tó halállományáért végzett 15 éves munkánk és annak eredményei kerülnek semmibe vételre.

Az Önkormányzat Képviselő Testületének elutasító döntése figyelmen kívül hagyja az előzőekben leírt szervezetek támogató ajánlását és a Szövetség szakértelmét, valamint az ajánlatunkban rögzített jelentős éves bérleti díjat, a horgászati szakasz teljes körű fűnyírását, karbantartását, hulladékgyűjtését, vizes blokk működtetését, a Gersekaráti lakosoknak biztosítani tervezett éves területi jegy kedvezményt, valamint önkormányzati rendezvényeken a horgászati programok biztosítását és a turisztikai fejlesztésekben történő partnerségi együttműködés lehetőségét.

Tudomásunk szerint az Önkormányzat a 2024.évben alapított saját cégének a Gersekaráti Sárvíz-tó Nonprofit Kft.-nek kívánja adni a strand üzemeltetés mellé a halgazdálkodási és horgászati üzemletetést is. Az Önkormányzatnak és a tulajdonában lévő vállalkozásnak semmiféle halgazdálkodási tapasztalata nincs és nem tagja egyetlen halgazdálkodással, horgászattal foglalkozó szakmai szervezetnek sem, így kifejezetten kérdéses a jövőbeni horgászati hasznosítás szakmaisága és a horgászok érdekeinek érvényesülése. 

Tájékoztatásul jegyezzük meg, hogy országosan a 2411 halgazdálkodási vízterületből mindössze 64 db van direkt önkormányzati hasznosításban, ami 555 hektár halgazdálkodási vízterület és az országosan horgászható 157.670 hektár vízterületnek 0,4 %-a.  Ebből is látszik, hogy országosan mennyire nem jellemző amire most a Gersekaráti Önkormányzat készül.

Ha az Önkormányzati  döntés életben marad, akkor a jövőben a horgászoknak külön területi jegyet kell majd vásárolniuk a tóra. A vasi horgászegyesületek vezetőinek, ezáltal a horgászoknak semmilyen beleszólásuk nem lesz a Sárvíz-tó halasítási tervébe és a horgászati szabályokba, valamint a területi jegyek árának alakulásába.

Ez a döntés nem csak gazdasági hátrányt jelent a horgászok számára, hanem számos kérdést vet fel a tó hosszú távú horgászati fenntarthatósága és halállományának védelme tekintetében.

Szövetségünk továbbra is a horgászok érdekeit tartja szem előtt és elkötelezett a tó halgazdálkodási jogának megtartásában. Ezúton is tisztelettel kérjük Gersekarát Község Önkormányzatát vizsgálja felül döntését és a kártérítésre, valamint a horgásztó üzemeltetésére szánt pénzügyi forrásait fordítsa a Sárvíz-tó strandjának további megújítására, vagy a településen élő lakosság által fontosnak tartott fejlesztésekre.

Amennyiben Ön is helyesnek tartaná az Önkormányzat bevonásával közösen egy lakossági és  -horgászfórum összehívását a tó jövőjét illetően,  akkor egy hangulat jellel  (like-al), vagy üzenettel kifejezheti ezen véleményét.

Horgászüdvözlettel:

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége

www.vasivizeken.hu

 

 

Letölthető dokumentumok


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

12.81°  Páratartalom: 58%