Széchenyi Terv Plusz

Hazai pályán Nagy Ferenc nyerte az idei Kéthatár-tó Kupát

2023.05.02. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége által megrendezett "Vasi Vizek Legjobb Sporthorgásza" versenysorozat második fordulójára hagyományosan a Munka Ünnepén a Kerkafalva melletti Kéthatár-tavon került sor. Összesen 55 nevezett horgász, akik ismét 3 kategóriában próbálták megfejteni a tó és a halak titkát, ezúttal mérsékelt sikerrel.

Hazai pályán Nagy Ferenc nyerte az idei Kéthatár-tó Kupát

A változékony, napos és enyhén szeles, de szerencsére csapadékmentes időben a szervezők a megjelent 19 versenyzőt kettő, a 31 fő hobbi felnőttben indulót három, a 5 fő ifit egy szektorba sorsolták, hogy a legjobbak elnyerhessék a Vasi Vizeken-Garbolino-TackleBait Kéthatár-tó Kupát.

A Szövetség képviseletében Puskás Norbert ügyvezető elnök és Mesterházy József halgazdálkodási és halvédelmi csoportvezető köszöntötte a horgászokat., majd rövid szabályismertetést és gyors technikai értekezletet követően a versenyzők a tó körül kijelölt szektorokban elhelyezkedve, - átesve a rövid, de alapos csali és etetőanyag-limit ellenőrzésen – hamarosan a felkészülésre fordíthatták az időt.

Az előzetes kiírásnak megfelelően a versenyzők két szektora tó Kerka-patak felőli oldalára, a hobbi felnőtt kategóriában indulók három szektorából az egyik a versenyzőkkel megegyező oldalon, míg a másik kettő a Kerkafalva település felőli oldalon lett kialakítva, az ifik pedig a tóhoz vezető út felőli partszakaszon kaptak helyet.

A hobbi horgászok többsége ismét inkább feeder botokkal, a versenyzők pedig match és rakós botokkal készültek elő a 4 órás fordulóra. Az ifik között főleg fenekező de elvétve úszós készségek is csatasorba álltak.

Az viszonylag korán kiderült, hogy a korábbi évek tapasztalata szerint a Kéthatár-tó egyébként bősége halállománya nem hagyja magát könnyen zsákmányul ejteni. Már a verseny kezdetekor megegyeztek a versenyzők abban, hogy „melós” napnak néznek elébe, hiszen a jelentős haltelepítések ellenére minden évben komoly fejtörést okozott a halak megtalálása és a megfelelő „módszer-etetőanyag-csali-taktika” kitalálása. Mint tapasztalhatták a versenyzők, ez idén sem volt másként, hiszen nehezen indult a halfogás minden kategóriában, valamennyi versenyzőnek szüksége volt a folyamatos kísérletezésre, de több rajthelyen ez sem hozott eredményt.

A hobbi pecások döntő többsége a verseny során leginkább a belső távot próbálta meghorgászni feeder és method feeder módszerrel, főleg pontyok illetve kárászok reményében, több- kevesebb sikerrel.

A versenyzők többsége kezdetben rövidtávot választotta, majd a csekély eredmény miatt előkerültek a matchbotok, melyekkel a közepes méretű halakat vehették célpontba. Meglepetésre több rajthelyen nullás fogással kellett zárni a horgászatot, annak ellenére, hogy a versenyző mindent elkövetett a halfogás érdekében, többen jelezték, hogy a korábbi sikeres edzés tapasztalatai alapján bizakodva és konkrét taktikával érkeztek, így értetlenül álltak a halak „sztrájkja” előtt.

Végül kiderül, hogy az egy-egy „betévedt ponty” valóságos ajándék volt a főleg keszegfélékből, ritkábban kárászból álló, helyenként néhány darabos zsákmány között. Minden kategóriában akadt nullás rajthely, de szerencsére ez nem szegte kedvét a kitartó versenyzőknek, így az utolsó percig zajlott a  versengés.

A küzdelmes nap végén a felnőtt hobbi versenyzők között a legjobb teljesítménnyel a helyi, Kéthatár-tó Kerkafalva HE tagja, Nagy Ferenc 6100 grammos fogásával  egy helyezési számmal lett a második forduló győztese. Mögötte Tóth Attila (Körmendi Munkás H.E.) 2580 gramm nyerte szektorát és végzett a második helyen, míg Töreki Zoltán (Répcelaki Városi Bányász H.E.) 1840 gramm fogott hallal nyerte el a harmadik helyet a szektor győzelelmével.

A versenysorozat során ritka, de nem rendkívüli mozzanatra került sor a versenyző kategória dobogóján. Miután az első hely sorsát Kádi Szabolcs (Elektromosok HE)  5180 grammos fogásával a B szektor első helyezettjeként eldöntötte, az A szektorban 3580 grammos fogással holtverseny alakult ki, mely esetében a versenyszabályzat a magasabb rajthelyszámú (tehát „kedvezőtlenebb” rajthelyen ülő) horgásznak kedvez, így az A3-as helyen versenyző Koltai Máté Márk (Kéthatár-tó Kerkafalva HE) nyakába került az ezüstérem, míg az A2-es helyen horgászó Hajba Gábor (Elektromosok HE) lett a versenyző kategória harmadik helyezettje.

Szerényebb eredményt értek el a lelkes ifi versenyzők, akik közül négyüknek sajnos nem sikerült halat szákolniuk.   Hajós Áron (Körmendi Munkás H.E.) 1220 grammos fogása érdemelte ki az első helyért járó érmet és kupát többiek ajándékcsomagot kaptak emlékül a versenyen történő kitartó részvételükért. Ennek ellenére az ifik és szüleik is büszkék lehetnek a fiatal versenyzők kitartására, akik a nehézségek ellenére nem adták fel a versenyt és az utolsó pillanatig próbálkoztak a halfogással, amely a mai napon több felnőttnek sem sikerült.

Szintén a nehéz pályán tanúsított kitartását értékelték különdíjjal a szervezők a mezőny egyetlen hölgy versenyzőjének, Sántáné Tóth Andreának, aki a Körmendi Munkás H.E. tagjaként 140 grammos fogásával zárta a versenyt.

Az eredményhirdetés előtt a Kerkafalvi Kéthatár-tó HE vezetősége a hagyományokhoz hűen minden indulót és családtagját egy tál finom vadpörkölttel vendégelt meg. Az eredményhirdetés során Puskás Norbert megköszönte a helyi egyesület aktivistái részére a verseny előkészítésében és lebonyolításában biztosított segítséget és a szíves vendéglátást, majd Mesterházy József ismertette az eredményeket és átadta a legjobbaknak járó díjakat, érmeket, okleveleket. A helyezettek ezenkívül csakúgy, mint a tavalyi évben, a TackleBait Horgászbolt és állateledel kereskedés, valamint a Garbolino Nagykereskedelem a versenysorozat főszponzora jóvoltából értékes ajándékutalványokat vehettek át.

Gratulálunk minden versenyzőnek és további sikeres versenyzést kívánunk!

Részletes eredmények itt érhetőek el >>>

A „Vasi Vizeken Legjobb Sporthorgásza” elnevezésű megyei versenysorozat 2023. május 14-én az Abért-tavon folytatódik mindhárom kategória indulói számára.

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

6.7°  Páratartalom: 82%