Széchenyi Terv Plusz

Halvédelem, környezetvédelem a rendőrséggel közös összefogásban

2010.06.08. Megosztom

A rendőrséggel tíz éve kötött Együttműködési Megállapodás megújítására is sor került

A halak és a horgászvizek fokozott védelme érdekében a Vas Megyei Horgász Szövetség az elmúlt héten rendezte meg "I. Vas -és Dél Zala megyei horgászvizek halvédelmi, környezetvédelmi helyzete és jövőbeni kihívásai” című szakmai napját.  A találkozón részt vettek a témában illetékes rendőrkapitányságok, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársai és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság képviselője, valamint a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége felesküdött hivatásos főállású és önkéntes halászati őrei.  A Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke Krug Gusztáv is megtisztelte jelenlétével a találkozót, melynek célja volt, hogy megismerje a halászati őrzés és a polgárőrség jövőbeni együttműködési lehetőségeit. A szakmai nap megnyitóján beszédet mondott Csécs Sándor a Vas Megyei Horgász Szövetség ügyvezető elnöke és külön köszöntötte a főkaptányok képviseletében megjelent Lakatos Tibor r. alezredest a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályvezetőjét, valamint Szakál Ferenc r. alezredest a  Zala Megyei Rendőr-főkapitányság  közrendvédelmi osztályvezetőjét.  A szakmai találkozón először a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területileg illetékes halászati felügyelői Mesterházy József és Ernszt Tamás tartottak előadást a halászati hatósági igazgatás helyzetéről és jogszabályi hátteréről. Az előadásukban részletesen kitértek a halvédelmi bírságolási eljárásokra és a tiltott eszközökre, módszerekre. Néhány perc szünet után Szalay Zoltán r. százados és Szabó Zoltán  r. törzszászlós  tartott előadást a halőrzés szabályszerű ellátásáról, valamint  a közös ellenőrzések rendőrségi tapasztalatalatairól. Az előadásukban ismertették az együttműködési időszak alatti közös és önálló ellenőrzések számát és a felfedett jogszabálysértések alakulását.

 

 További képek megtekinthetőek itt >>>

Sajnos a felderített jogsértések száma arányaiban jelentős növekedést mutat a tavalyi évben és egyre több alkalommal kellett a halászati őröknek a  rendőrséget is segítségül hívni a vasi vizek partján az agresszívan fellépő szabálytalan horgászókkal szemben.  A rendőrség munkatársai részletesen ismertették a halőrök lehetőségeit az ellenszegülő személlyel szemben. A romló fegyelmi helyzet megakadályozása érdekében a  Vas Megyei Rendőr-főkapitányság és a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége megújított Együttműködési Megállapodás keretében még szorosabbra fűzte a két szervezet közötti szakmai kapcsolatot.

Halászati felügyelők előadás megtekinthető itt >>>

Rendőrök előadás megtekinthető itt >>>

 

 További képek megtekinthetőek itt >>>

A rendőrség a megállapodásban vállalja, hogy összehangolt ellenőrzések szervezésével segíti a halászati őrök ezirányú munkáját a  közbiztonsági és közlekedésrendészeti akciók során. Kiemelt figyelmet kap a jövőben is a bejelentett haltelepítési helyeken és tilalmi időben a közös -rendőr - halászati őr járőrszolgálat. A szakmai nap Csécs Sándor ügyvezető elnök "Vasi vizek jelene és jövője” c. előadásával zárult, melyből a résztvevők megismerhették a Szövetség elmúlt évben elért eredményeit és jövőbeni elképzeléseit. Az Őrségi Nemzeti Park képviseletében Horváth Jenő elmondta, hogy az Őrségi Nemzeti Park és Szövetség kapcsolatát az egyes vizes élőhely fejlesztési projekteknél gyakran szakmai viták övezték, de ennek ellenére elismerően szólt a Szövetség renaturálási és revitralizálási munkájáról, eredményeiről és nagyon pozitívnak értékelte a jövőbeni terveket.  A felmerülő  kérdések megválaszolása után Csécs Sándor megköszönte a jelenlévőknek az aktív részvételt és a több éve tartó sikeres együttműködést.  A megújított Együttműködési Megállapodást a Vas megyei Rendőr-főkapitányságon Dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok és Csécs Sándor ügyvezető elnök 2010. június 08-án 11 órakor írta alá a rendészeti igazgató, a megyei bűnügyi osztályvezető, a hivatalvezető és a hat városi kapitányság vezetőjének jelenlétében. 

 

Együttműködési Megállapodás megtekinthető itt >>



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

31.78°  Páratartalom: 47%