Széchenyi Terv Plusz

Halőrzési körkép a vasi vizeken

2024.08.14. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége által kezelt vízterületeken tevékenykedő hivatásos és társadalmi halőreink az első félévben közel 9.000 horgász ellenőrzését hajtották végre, amelyhez képest szerencsére elenyésző számú, 25 db jegyzőkönyv került kiállításra horgászati és halvédelmi szabálytalanságok miatt. A szabálytalanságok többségét a fogási napló vezetésének elmulasztása, a kifogott és megtartott, méretkorlátozással védett hal bejegyzésének elmulasztása adta, de továbbra is jelen vannak a több készséggel pecázó, illetve területi jegy megváltását elmulasztó horgászok is. Emellett halőreink jócskán jegyeztek be írásbeli figyelmeztetést az országos vagy helyi horgászrendet, illetve a parkolási szabályokat megsértő horgászok részére, amely esetekben az ismételt szabályszegés esetén jogosult a halőr a területi jegyet bevonni.

Halőrzési körkép a vasi vizeken

A halőr-horgász kommunikáció során szinte minden esetben szóba kerül a halőrök jelenlétének gyakorisága, sokan hiányolják a mindennapi halőrzést, gyakoribb és szigorúbb kontrollt szeretnének. Természetesen lehetőség lenne a halőri létszám további emelésére, azonban a jelenlegi helyzetben ez a vizekbe telepíthető halmennyiség csökkenésén látszódna meg először.

Szövetségünk célja egy hatékony és eredményes, de felügyeleti és megelőző jellegű, szolgáltatói tevékenységgel kiegészülő halőri foglalkoztatás, amely egyensúlyban van a folyamatosan emelkedő költségekkel és a telepítésre tervezett halmennyiség árával.

Érdekes tapasztalat az is, hogy a szigorúbb halőrzést követelő hangok a saját vagy ismerősi körben tapasztalt halvédelmi eljárások során – hasonlóan a rendőrség által végzett közúti ellenőrzésekhez – egész mást kommunikálnak, miután saját bőrükön tapasztalják a hatóság által kiszabott halvédelmi bírság, de főleg az állami horgászjegy visszavonásának következményeit.

Újra felhívjuk a Tisztelt Horgásztársak figyelmét, hogy Szövetségünk jóváhagyott horgászrendje lehetővé teszi a cselekmény súlyától függően akár 5 év időtartamra történő eltiltás alkalmazását az általunk kezelt vizekre érvényes területi jegy váltásától. Szövetségünk az utóbbi években több alkalommal élt ezzel a lehetőséggel, és hamar kiderült, hogy a hatóság által alkalmazott bírság és az állami horgászjegy bevonása mellett ez a szankció érintette legfájdalmasabban a szabálytalankodó horgászt.

A halőrök és a helyi horgászok személyes beszélgetése során gyakori a horgászok hirtelen „őszinteségi rohama”, amely során hiteles vagy kevésbé komoly információkkal próbálják ellátni halőreinket. Amellett, hogy köszönjük jó szándékú horgászaink segítségét, kérünk mindenkit, hogy szabályszegés esetén a lehető legrövidebb időn belül próbálja értesíteni hivatásos halőreinket vagy munkaidőben Szövetségünk irodáját, mivel többnapos, hetes információkkal legtöbb esetben nem tudnak halőreink érdemben foglalkozni.

Emellett továbbra is elenyésző azon horgászok száma, akik a helyszínen tapasztalt – tudatlanságból adódó vagy szándékos – szabálytalanság esetén figyelmeztetik horgásztársukat a horgászatra vonatkozó jogszabályok és előírások betartására. Gyakran tapasztalják halőreink, hogy a helyszínre érve nekik panaszkodnak horgászaink egy-egy szabálytalankodó látogató viselkedésére, ahelyett, hogy figyelmeztették volna, vagy súlyosabb esetben értesítenék az illetékes halőrt.

A nyári vakáció során külön téma a fiatalok, főként a kiskorú gyermekek horgászattal kapcsolatos, hiányos ismeretekből adódó problémái. Ismételten jelezzük, hogy gyermekek részére is kötelező a könnyen és minimális költséggel beszerezhető gyermek állami horgászjegy, amelyhez rendkívül kedvezményes területi jegyek válthatók, de csak nagykorú felügyelete mellett jogosítanak horgászatra.

Több állóvizünkön üzemel időszakosan vagy állandó jelleggel webkamera, amely a horgászok tájékoztatása (időjárás, vízminőség, horgászok száma) mellett halvédelmi funkciót is betölt. Az idei év egyik kiemelt szabálytalanságára is a webkamerás ellenőrzés világított rá, illetve adott bizonyítékot az eljárás megindításához, mivel a jogszabályi engedéllyel rendelkező kamera rögzítette a kifogott és fogási naplóba be nem írt hal gépjárműben történő elrejtését.

Tisztelettel kérjük horgászainkat, hogy vizeink és értékes halállományuk védelmében segítsék halőreinket, szabálytalanság esetén hiteles és igazolható információkat biztosítva jelezzék annak elkövetését, illetve nyugodt szívvel figyelmeztessék, vagy vonják kérdőre a szabályokat be nem tartó – ezzel valamennyi tisztességes horgászt megkárosító – horgásztársukat!

Hivatásos halőreink és Szövetségünk irodájának elérhetősége itt található.

Halőreink tapasztalata szerint a tisztességes pecások továbbra is örülnek az ellenőrzésnek, együttműködnek, szükséges és hasznos tevékenységnek ítélik meg a hivatásos halőrök ellenőrzését!

Ezúton is köszönjük az ellenőrzést támogató rendőrök és horgászaink segítségét!

Óvjuk, védjük együtt vizeink értékes halállományát!

Megjegyzés: A fényképek nem szabálysértő horgászokról készültek, hanem kizárólag az ellenőrzési cselekmények szemléltetése céljából.

 



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

12.25°  Páratartalom: 94%