Széchenyi Terv Plusz

Halőrzés és az őshonos  halállomány védelme volt a fókuszban

2014.03.29. Megosztom

 

Az Országos Vadászati Védegylet elnöke, Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Dr. Szabó Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke Parlamenti sajtótájékoztatón meghirdette 2014. március 29. szombatra az I. Országos Vadász Horgász Napot, melynek keretében ezen a héten több hivatalos eseményre, rendezvényre kerül sor. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége  is csatlakozott az országos programhoz egy komplex szakmai nappal, melyet 2014. március 28-án péntek délután tartottak a Szövetség vaskeresztesi Horgászturisztikai Központjában.

          

A szakmai nap témája volt az "Együttműködési lehetőségek a megújult jogszabályi környezetben a horgászvizek és a halállomány védelme érdekében”. A téma apropóját adta a 2013. július 1-vel hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv előírásai és szankciói, melyek végre megoldást jelentenek a természetes vizeken és a halastavakon is jelentős károkat okozó orvhalászat, orvhorgászat  elleni küzdelemben. A törvény konkrétan kimondja a 246.§-ban, hogy aki  a jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés mellett az "elkobzás" is komolyan veszélyezteti a tilosban járót, ugyanis elkobozzák a vétség elkövetéséhez használt eszközöket, a bűncselekmény elkövetése útján létrejött dolgokat, és azokat az eszközöket is, melyeket a dolog elszállítására használtak.  A téma széleskörű tárgyalását az is indokolta, hogy  az Országgyűlés 2013. június 10-én fogadta el az új Halgazdálkodási  törvényt, mely szintén számos halállomány védelmét szolgáló korszerű előírást tartalmaz. Az eseményen közel 90 fő, elsősorban önkéntes és hivatásos halászati őrök, illetve horgászegyesületi vezetők vettek részt. A szakmai nap elején a házigazda képviseletében Seregi Miklós a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket és mutatta be a szakmai nap vendégeit, előadóit.

   

A további képek megtekinthetőek itt >>>

Az elnöki bemutatásokat követően elhangzott, hogy "a Szövetség, mint közhasznú szervezetnek egyik legfontosabb feladata a halvédelem -és a horgászvizek halállományának védelme, ezért is különösen nagy öröm számunkra, hogy e témakörben meghirdetett programunkon ilyen szép számmal jelentek meg az érintettek.” Kiemelte : " Akkor lesznek jó vizeink, ha minden horgász egy kicsit halőr és vigyáz az  értékeinkre”.

Ezt követően a Szövetség elnöke felkérte V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt köszöntő beszédének megtartására. Az államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a vadász -és horgászturizmus egyik meghatározó kitörési pont lehet a vidék számára a jövőben. Államtitkári beszédet követően Puskás Norbert a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke ismertette a szakmai nap programját és köszönetét fejezte ki a téma iránti fokozott érdeklődésnek, figyelemnek.

          

A szakmai nap első előadására felkérte Mesterházy József megyei halgazdálkodási főfelügyelőt, aki a halgazdálkodás igazgatás rendszeréről és a halászati őrzés megújult szabályairól, feltételeiről tartott tartalmas előadást.  A halgazdálkodási hatóság előadását követően a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság alezredes osztályvezetője  Knob Ernő tartott előadást a rendőrségi tapasztalatokról, tanácsokról  a halőrzés szabályszerű ellátására témakörben, majd az új jogszabályoknak megfelelő rendészeti feladatokat ellátó -halőr, hivatásos vadász, mezőőr- személyek által alkalmazható önvédelmi és a kényszerítő eszközök használatát ismertette  a gyakorlatban. A szakmai nap második felében Horváth Jenő az Őrségi Nemzeti Park Igazgató-helyettese az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi őrzésének rendszeréről tartott tájékoztatást. Az országos vadász-horgász naphoz kapcsolódóan bemutatásra került Vas megye vadgazdálkodása, a vadvédelem általános szabályai, a hivatásos vadászok jogosultságai Turay András megyei vadászati főfelügyelő érdekes prezentációja által. A szakmai nap lezárásaként Pék Tibor A /mitől vagy kitől?/ változó klíma című könyve szerzője  tartott interaktív előadást a "Klímaváltozásról kicsit másképp” címmel.

   

  

A kora estig tartó program egy igazi Rába-menti boros halászlével zárult, melyre mindenkit vendégül látott a házigazda Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

15.57°  Páratartalom: 82%