Széchenyi Terv Plusz

Halőreink két megyében, parton és vizen is ellenőriztek

2020.05.10. Megosztom

Szombaton egész napos, összehangolt halőri ellenőrzésre került sor a Szövetségünk által kezelt Vas és Zala megyei vízterületeken. Hivatásos halőreink munkáját a Celldömölki, Sárvári, Letenyei és Lenti Rendőr-kapitányságok, illetve Rendőr-őrsök járőrei és körzeti megbízottjai segítették.

Halőreink két megyében, parton és vizen is ellenőriztek

A halőri akció során a Kerka-folyó Mura-torkolat feletti szakasza, a Lendva-patak (Adovány-csatorna), a Cserta-patak, a Kerkaszentkirályi Kerka-holtág, a Kerkafalvi Kéthatár tó, a Gersekaráti Sárvíz-tó, a Magyarszecsődi kavicsbányató, a Püspökmolnári kavicsbányató, a Rábasömjéni, Répcelaki és Csánigi tó, valamint a Rába folyó Nick feletti és Ikervári duzzasztott szakasza került ellenőrzésre az Ikervári Műcsatornával. 

A Rába Ikervár feletti duzzasztott szakaszát a korábban bevált módszer szerint csónakkal a vízről és gyalogosan a partról is ellenőrzés alá vonták kollégáink.Valamennyi vízterületen szép számmal lehetett horgászokat találni, de néhányra valóban ki lehetet volna akasztani a „Megtelt” táblát. Nagy örömünkre - a koronavírus-helyzetre vonatkozó ajánlásokat betartva - szép számmal lehetett családokat, kisgyermekeket is látni a vízpartokon.

A reggeltől sötétedésig tartó ellenőrzés során 12 esetben kellett figyelmeztetést alkalmazni, és 4 személyt vontak eljárás alá hivatásos halőreink.

A jogosulatlan horgászat mellett az engedélyezett eszközök számának megsértése és érvényes területi jegy hiánya miatt indult eljárás. A legtöbb figyelmeztetést a fogási napló vezetésének hiányosságai miatt (horgászat napjának bejelölése), illetve a horgászrend egyes pontjainak megsértése (szemetes helyen történő horgászat) miatt jegyezték be halőreink.

A tapasztaltak alapján, - mivel úgy tűnik, nem lehet eleget ismételni – az alábbiakra hívjuk fel a T. Horgásztársak figyelmét:

  1. A horgászat megkezdése előtt a horgász KÖTELESSÉGE, hogy a vízterületre vonatkozó horgászrendet, az országos előírásoknál szigorúbb korlátozásokat, előírásokat megismerje!
  2. A horgászat során csak a területi jegynek megfelelő számú horgászeszköz használata engedélyezett!
  3. A folyóvizeinken a legtöbb halfaj tilalma mellett (paduc, domolykó, márna) a ponty fajlagos tilalma is érvényben van, illetve harcsából kizárólag a 100 cm feletti példányok tarthatók meg!
  4. Szemetes helyen horgászni TILOS, függetlenül attól, hogy ki, milyen hulladékot hagyott a vízparton! A horgászat során keletkezett hulladékot a horgász KÖTELES magával vinni és hulladékgyűjtőben elhelyezni!

Kérjük horgászainkat, hogy halőreink ellenőrzését ne tekintsék a tisztességes, jogkövető horgászaink zaklatásának, a folyamatosa felügyelet célja a halállomány védelme mellett a haltelepítésre fordítható területi jegy bevétel biztosítása és a vízpartok állapotának megőrzése, fejlesztése!

Amennyiben tapasztalatlanabb, a helyi viszonyokat nem ismerő horgász szabálytalan cselekményét észlelik, szíveskedjenek felhívni a figyelmét arra, hogy vizeinkre milyen helyi előírások vonatkoznak!

Köszönjük megértésüket, minden Horgásztársnak eredményes, kellemes időtöltést kívánunk!

 

 

 

Kapcsolódó képgaléria


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

5.67°  Páratartalom: 95%