Széchenyi Terv Plusz

Gombás Léna és Szőcs Bendegúz páros fogta a legtöbb -és a legnagyobb halat a vaskeresztesi programon

2020.07.01. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége június 30-án közel negyven fiatalt látott vendégül az általános iskolásoknak szervezett "Horgász suli-és barátságos horgászverseny" elnevezésű programjára. A gyerekek 9 óra előtt gyülekeztek az Alpesi Fogadó rendezvénytermében Vaskeresztesen, ahol Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke köszöntötte őket.

A köszöntő után Szekeres Balázs halászati őr tartott egy rövid ismertetőt: beszélt a horgászati alapismeretekről, a horgászhelyek tisztaságáról, horgászengedélyről, és tablók segítségével szemléltette, milyen halakat foghatnak a kis horgászok a környező vizekben.

Az elmélet után a gyakorlat következett: Karácsonyi Tamás halászati őr a vízparton mutatta be, milyen a szerelékek léteznek, hogy kell csalizni, etetőanyagot keverni, és a horgot bedobni. A gyerekek szívesen vettek részt az etetőanyag keverésében, kipróbálták, hogyan kell tartani a botot, de látszott rajtuk: alig várják, hogy a barátságos versenyen alkalmazzák a tanultakat.

Az elméleti és gyakorlati ismeretek után a sorsolás következett, ahol kiderült: ki kivel fog együtt horgászni, és átvették az ehhez szükséges spiccbotot is. Minden csapat három szereléket, kukoricát, etetőanyagot és csontit is kapott, így hamarosan el is foglalták a horgászhelyeket.

Volt csapat, akik nem nagy örömmel ültek le a nekik sorsolt helyre, hiszen egyikük, Léna pár héttel ezelőtt az iskolai vetélkedőn ezen a helyen horgászott, és sajnos akkor nem sikerült egyetlen halat sem a horogra csalni. Meg is állapította szomorúan: itt biztosan kapás sem lesz.

A verseny elkezdődött, és a csapatoknál szépen akadtak horogra a kisebb nagyobb halak: törperharcsát, pontyot, és kárászt sikerült a szákba terelni. Jó volt látni, ahogy örülnek egymás örömének, és büszkén állnak a kamera elé egy-egy fotó erejéig, hogy aztán kíméletesen visszaengedjék a halat a vízbe.

A segítők végig a csapatokkal maradtak: hat halászati őr segédkezett a versenynél, hogy ha kellett, horogszabadítóval minél kíméletesebben tudják a halak szájából a horgot kiemelni. Lénáék csapata is fogott halat, sőt, nekik kellett a legnagyobb segítség egy szákolásnál, hiszen ők büszkélkedhettek a legnagyobb fogással: egy méretes amur került horogra.

A verseny végeztével a gyerekek boldogan mesélték egymásnak az élményeiket, és egy finom ebédet fogyaszhattak el a rendezvénytérben. Következett az eredményhirdetés, ahol minden résztvevő egy kis ajándékcsomagot és oklevelet, az első három helyezett páros pedig kupát és érmet is átvehetett.

1. Gombás Léna-Szőcs Bendegúz

2. Hódy Laura -Vámos Bertalan

3. Zoller Zoé -Bíró Krisztián

Öröm volt látni, hogy a gyerekek az egész nap folyamán vigyáztak a tisztaságra, és mennyire odafigyeltek az elméleti és gyakorlati oktatáson. Volt, aki horgászott már, és akadtak, akiknek ez volt az első találkozásuk ezzel a sporttal. A bemutató horgászat elején volt, aki az etetőanyagot sem szívesen fogta meg, majd a verseny végére már a csontit is feltűzte a horogra. Reméljük, hogy egyre több gyermekből válik majd aktív horgász, hiszen a szabadban, nyugalomban eltöltött idő igazi kincs a mai világban.

Fotó: Nagy Gina (DGH Bt.)


A rendezvény a LEADER Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása című, VP6-19.3.1-17 kódszámú felhívás keretében a Pinkától a Rábáig - a hal mint helyi termék című projekt támogatásával valósult meg.
 

Kapcsolódó képgaléria


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

14.55°  Páratartalom: 95%