Széchenyi Terv Plusz

Gersekaráti projektzáró volt - horgászversennyel

2018.06.12. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán közel 110 millió Forint támogatást nyert el a „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű projektjével tavaly tavasszal. Március végén Vaskeresztesen, majd április elején Csepregen és Püspökmolnáriban átadott fejlesztéseket követően most a Gersekaráti Sárvíz-tavon is elkészültek a beruházások, melyeket még négy másik Vas megyei állóvíz átadása követ az idén nyáron.

Gersekaráti projektzáró volt - horgászversennyel

A vasárnapi rendezvényen elsőként Pászthory Istvánné Gersekarát polgármestere üdvözölte a megjelenteket. Köszöntőjében elmondta, hogy nagy öröm a település számára a Szövetség által most megvalósított fejlesztés, mely sok embernek, horgásztársnak lesz kiváló kiránduló helye a jövőben.​

A polgármesteri köszöntőt követően a Telekesi Óvoda Gersekaráti Tagóvodájának produkciója színesítette a projektátadót.  A gyermekek horgászokról és halakról szóló zenés produkciót adtak elő.

V. Németh Zsolt a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Kormány nagy figyelmet fordított az elmúlt években a horgászat fejlesztésére. Kiemelte, hogy a természetes vizeken a horgásztársadalom elvárásaival összhangban megszűnt a halászat és a horgászati hasznosítás került előtérbe. Méltatta a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége munkáját az elnyert 110 millió Forint támogatás felhasználása kapcsán. Örömtelinek nevezte, hogy számos kézzelfogható és emberek százainak örömet jelentő fejlesztések valósultak meg a vasi tavak partján. Végezetül gratulált a Vas Megyei Önkormányzatnak, hogy a megyei turisztikai fejlesztések tervezésekor kiemelt hangsúlyt fordítottak a horgászturizmus fejlesztésére is.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy az eddig átadott fejlesztéseket további négy vasi horgásztó fejlesztése követi. A megjelenteket beavatta a most megvalósult területfejlesztési pályázatok előkészítő munkájának kulisszatitkaiba. Turizmusfejlesztés kapcsán elmondta, hogy a Szövetség által megvalósított beruházások a vendégéjszakák számának növelését igaz csak kis mértékben segítik elő, de a megyén –és régión belüli turizmust annál inkább erősítik, mely szintén jelentős gazdasági és társadalmi haszonsággal bír.

Laki László, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének alelnöke köszönetét fejezte ki a nyújtott támogatásokért a Kormánynak és az Európai Uniónak. Beszédének zárásaként elhangzott, hogy a  Vas Megyei Horgász Szövetség arra törekszik a jövőben is, hogy a kezelésében lévő vízterületek természeti értékeit megóvja, fejlessze, bővítse, és a vasi horgászvizek kedvelt és a társadalom széles csoportja számára elérhető, halban gazdag horgász helyszínekké váljanak. 

Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke részletesen bemutatta a projektben elvégzett fejlesztéseket. Ismertette, hogy a horgászturisztikai pályázaton elnyert bruttó 9.945 243 Ft pályázati támogatással a meglévő kiépített 58 db horgászhely felújítása történt meg további oszlopok és pallók beépítésével, zúzalék pótlással. A meglévő 600 m kavicsos út kátyúinak eltűntetése, a burkolat zúzalékos megújításával oldották meg.  A horgászállások és a tó központi bejáratának közelében a horgászcsaládok fiatalabb gyermekei számára egy kisebb játszóteret építettek, homokozóval, 1 db kombinált játékkal. Hiánypótló fejlesztésként kialakítottak egy akadálymentes horgászhelyet is, így már a mozgáskorlátozott pecások is biztonságos körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek. Új asztal -és padgarnitúrából összesen 16 db került a területre, amelyből jutott az újonnan kiépített három tűzrakóhoz, melyek a tó két végén egy-egy új pihenő övezetet eredményeztek. A halőri -és karbantartási kellékek tárolására betonozott alapra megépítettek egy tájba illő faszerszámtárolót. A vízparti környezet komfortosabbá tétele érdekében az új padok környékére 17 db szoliterfa telepítése valósult meg. A nyár folyamán a tó még egy online turisztikai kamerarendszerrel is gazdagodik, melynek előkészítése is már megtörtént.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a hagyományos Vasi Vizeken - Karát Kupát tekinthették meg a program résztvevői, melyen félszáz induló mérte össze tudását. Versenyző kategóriában Kovács Ákos a Büki HE versenyzője több száz kis hallal nyerte meg kategóriáját 3370 grammal fogással.. Az ifik között Kártyás Dánielnek (Körmendi Munkás HE.) már pontyokat és keszegeket is kellett szákba terelni a győzelemhez. Dániel a versenyt 8130 gramm fogott hallal zárta. Hobbi felnőtt kategóriában a Spartacus HE színeiben induló Pajtli László nyakába került az aranyérem, aki remek horgászatának eredményeként 10.810 grammos fogással nyerte meg az idei  Karát Kupát.

 

Kapcsolódó képgaléria


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

5.67°  Páratartalom: 76%