Széchenyi Terv Plusz

Folyamatosak az őszi kihelyezések a szövetségi vizekbe

2020.11.06. Megosztom

Az őszi lehalászásokkal párhuzamosan, szinte naponta érkezett halszállítmány az elmúlt napokban is. A megye pontyhorgász igényeinek bőséges kielégítését követően (83 tonna ponty telepítése után) Szövetségünk folytatta a horgászaink által leginkább elvárt halfajok, a keszegfélék őszi telepítését.

Folyamatosak az őszi kihelyezések a szövetségi vizekbe
A „fehérhalak”, keszegfélék beszerzésének nehézségét az adja, hogy a haltermelők leginkább csak lehalászáskor látják a szállítható halfaj pontos mennyiségét és fajösszetételét, így gyakran előfordul, hogy a telepítés a mennyiség, a méret vagy a keszegfajok összetétele miatt nem a tervezett helyszínen, sorrendben vagy mennyiségben történik. Ahogy a tervezett telepítést előzetesen, úgy a ténylegesen végrehajtott haltelepítést is minden halgazdálkodásra jogosultnak kötelessége bejelenteni a Halgazdálkodási Hatóság és a MOHOSZ felé.
 
 
A megnövekedett horgászigényeket a keszegfélék beszerzésének nehézsége – és sajnos ára is- jelzi, így nagy öröm számunkra, amikor olyan egészséges, változatos fajösszetételű állomány kerül Szövetségünk vizeibe, mint az elmúlt napokban. A Tógazda Halászati ZRT. részéről az alábbi halmennyiség került telepítésre:
-Október 31-én, szombaton
a Gersekaráti Sárvíz-tóba érkezett 400 kg dévérkeszeg és
460 kg vegyes keszeg (karika, bodorka, vörösszárnyú)
-November 2-án
összesen 1625 kg vegyes keszeg érkezett az alábbi vizekbe:
Celldömölki-tó: 525 kg, Merseváti-tó: 550 kg, Gencsapáti-Perenyei tó: 550 kg.
 

-November 3-án
összesen 3170 kg vegyes keszeg érkezett, melyből
1070 kg a Máriaújfalui Hársas-tóba (Szentgotthárdi HE támogatásával), 2100 kg a Gersekaráti Sárvíz-tóba (Sárvíz-tavi HE támogatásával) került.
- November 5-én
összesen 840 kg II. nyaras ponty érkezett (Celldömölki HE támogatásával), melyből
210-210 kg a Celldömölki és Merseváti tóba, 420 kg a Nagypiriti tóba került.
A szállítmánnyal együtt érkezett összesen 427 kg dévérkeszeg, melyből
210 kg a Nagypiriti tóban, 217 kg a Marcal folyóba lelt új otthonra.
 

A korábbi beszámolókban már szereplő tájékoztatásként ismét megjegyezzük, hogy a keszegfélék lehalászását és válogatását, majd nagy távolságú szállítását követően természetes jelenség a néhány %-os elhullás. Annak ellenére, hogy a végrehajtott haltelepítések a területi jegyet váltó horgásztársaink igényei alapján, a megye horgásztársadalmának kiszolgálása érdekében történnek, kérjük horgászainkat, hogy az őshonos keszegfajok horgászata során tanúsítsanak önmérsékletet, illetve erre hívják fel horgásztársaik figyelmét is, hogy a nehezen beszerezhető keszegállomány ivarérett példányai lehetőséget kapjanak a tavaszi természetes szaporodásra.
 
 
A beszerzési lehetőségek függvényében Szövetségünk november folyamán folytatja ragadozó és keszeg telepítési programját, melyet a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat is részbeni támogatást biztosít. Köszönjük a halak kihelyezésében résztvevők segítségét!
 
A hivatalosan realizált haltelepítések nyilvántartása itt érhető el a honlpunkon:


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

14°  Páratartalom: 54%