Széchenyi Terv Plusz

Főleg pisztrángokra horgásztak kétféle módszerrel

2009.05.02. Megosztom

Országos műlegyező és könnyűpergető verseny volt Vas megyében

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) az előző évekhez hasonlóan az idei évben is kiírta a Műlegyező Országos Bajnokságot és az Országos Könnyűpergető Kupát.  A versenyek megrendezését a MOHOSZ  tagszervezete a  Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége végezte április utolsó hétvégéjén. A verseny megnyitójára péntek este került sor a vaskeresztesi Horgászturisztikai Központban. Az Országos Horgász Szövetség megbízásából Csécs Sándor a Vas Megyei Horgász Szövetség ügyvezető elnöke köszöntötte a versenyzőket és megjelent vendégeket, majd bemutatta a két napos horgászverseny szervező bizottságát. A megnyitón a műlegyező horgászok élő legendájának számító Kövi Gábor is tiszteletét tette, aki a teljes versenyen látogatóként és aktív segítőként vett részt. A megnyitó gondolatok után Puskás Norbert a szervező bizottság tagja részletesen ismertette a versenynapok pontos programját és a legfontosabb versenyszabályokat. A technikai megbeszélés után a versenykiírásoknak megfelelően megtörtént a rajthelyek kisorsolása. A pénteki zárszó után minden versenyző elfoglalta szálláshelyét és várta a másnap kora reggeli találkozót a versenypályákon. Szombaton reggel Kovács Attila szervező bizottsági tag vezetésével a Műlegyező OB résztvevői a Pinka patak pornóapáti szakaszán kezdték meg a versenyzést. A műlegyesek versenyével párhuzamosan a Gyöngyös patak lukácsházi szakaszán versenyeztek a pergető horgászok. Mindkét verseny sajátossága, hogy a megfogott halakat a fogás után azonnal kíméletesen vissza kell engedni a vízbe, ezért minden versenyző mögött egy pályabíró figyelte a fogások szabályosságát és regisztrálta az érvényesen megfogott halakat.  A műlegyező horgászok esetén egy hal, mérettől függetlenül, fajtánként az alábbi pontot érte: küsz, sújtásos küsz 1 pont; sebes és szivárványos pisztráng 10 pont; minden egyéb hal, a fentiek kivételével 2 pont. A pergető horgászok esetén a sebes és szivárványos pisztráng 2 pontot, míg minden  más hal 1 pontot ért.  A szombati napon a legeredményesebb műlegyes horgász Forrai Tibor volt, aki 18 pisztrángot fogott meg a Pinka patakon. A könnyűpergetők közül az első fordulóban legeredményesebb volt Olaszy Csaba, aki 7 darab  pisztránggal és egy darab domolykóval nyerte szektorát.

            

Könnyűpergető képek megtekinthetőek itt>>

A pergetőknél a másik két szektor egyikében Schlotthauer László diadalmaskodott, míg az "A” szektorban azonos számú fogott hallal Varga Zoltán és Lieszkovszki Árpád állt az élen. A délelőtti horgászversenyt délután célbadobó verseny követte. A pergetőknek 15 méteres távolságban elhelyezett 1 méter átmérőjű körlapra kellett három próbadobás után 10 éleset dobniuk. A legjobb célbadobónak Varga Bálint bizonyult, aki a tíz dobásból kilencszer találta el a körlapot. A műlegyezők 10 méteres távolságba elhelyezett vízzel teli céltáblára dobtak ötször.  Az erős szél ellenére több versenyző is ötből öt alkalommal talált célba. Így holtversenyben a legjobb célba dobó lett a műlegyezők között Varga Tamás, Kiss Gábor, Forrai Tibor, Török Zoltán. A vasárnapi napon a legyesek találkoztak a Gyöngyös patak lukácsházi szakaszán, míg a pergető horgászok a Pinka patak horvátlövő és pornóapáti szakaszán mérték össze tudásukat. Az utolsó fordulóban a legjobb műlegyező horgász Monos Tibor lett 110 ponttal. 

     

Műlegyező OB képek megtekinthetőek itt >>

A pergetők között legeredményesebb Karádi László lett 26 ponttal. A versenyek során nem voltak könnyű helyzetben a pergető horgászok, mert az egyágú szakáll nélküli horoggal szerelt műcsalikról gyakran megmenekültek a szákolás előtt a pisztrángok, de ez tette igazán izgalmassá és nehézzé is a versenyt. Vasárnap délután  ismét a Horgász Szövetség Központja előtt gyülekeztek a versenyzők az eredményhirdetésre. A versenyt röviden értékelte Csécs Sándor és köszöntötte a záró eseményen megjelent Hajdú Líviát a Magyar Országos Horgász Szövetség versenyfelelősét, valamint a verseny egyik állandó szponzorát a Győri Likőr vezérigazgatóját Barabás Attilát. A hivatalos záró gondolatok után minden versenyző egy emléklapot és egy Pinka-völgyi Pisztráng Pálinkát vehetett át emlékül. A különdíjak átadása után megkezdődött a hivatalos eredményhirdetés, mely szerint az alábbi rangsor alakult ki az országos versenyeken:

MOHOSZ Műlegyező OB.:

1. hely            Monos Tibor                             180 pont             6 hsz

2. hely            Monos Boldizsár                      112 pont             9 hsz

3. hely            Török Zoltán                            114 pont           9,5 hsz

Részletes műlegyező eredmények itt >>

MOHOSZ Országos Könnyűpergető Kupa:

1. hely            Lieszkovszki Árpád                 13 pont             7,5 hsz

2. hely            Varga Bálint                               9 pont                8 hsz

3. hely            Karádi László                           40 pont             8,5 hsz

Részletes könnyűpergető eredmények itt >>

  

A megnyitó és az eredményhirdetés képei megtekinthetőek itt >>



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

13.44°  Páratartalom: 79%