Széchenyi Terv Plusz

Fokozott halőri ellenőrzés a vasi vizeken

2023.09.12. Megosztom

A nyár végi haltelepítéseket követően, az őshonos halállomány fokozottabb védelme céljából a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének hivatásos halőrei fokozott ellenőrzést hajtottak végre a megye horgászvizein az elmúlt napokban. Ennek során péntektől vasárnapig, hajnalban, nappal és éjjel végezték feladatukat a megye frekventált horgászvizei mellett a kisebb tavak partján, valamint a Rába folyó eldugottabb szakaszain is csónakból járőrözve párosan, illetve rendőrjárőrrel kiegészülve. Halőreink a 3 nap során közel 300 személyt vontak ellenőrzés alá, mely horgászok döntő többsége szerencsére minden tekintetben a halgazdálkodási jogszabályok és a MOHOSZ által meghatározott országos, valamint Szövetségünk által megkövetelt helyi horgászrend alapján végezte szabadidős tevékenységét.

Fokozott halőri ellenőrzés a vasi vizeken

Az ellenőrzések során kollégáink a halfogásra jogosító okmányok megléte és érvényessége mellett minden fontos szabály betartását vizsgálták, így a kiemelten a fogási naplók szabályos kitöltését, a területi jeggyel megtartható napi és összes halmennyiséget, a fogott hal elhelyezését, valamint a zsákmány tényleges súlya és a fogási naplóba bejegyzett súly közti eltérést is. E mellett az alkalmazott eszközök számának, az alkalmazott csaliknak és a horgászrendben előírt kiegészítő eszközök meglétének is külön figyelmet fordítottak halőreink, akik a horgászrendben elfogadott szabályok alapján vizsgálták az éjszakai horgászat során a horgászhely szabályos kivilágítását, a parkolásra vonatkozó előírások betartását és a hulladék-elhelyezésre, szemetelésre vonatkozó szabályok megsértését is.

A Rába folyó nicki duzzasztott szakaszán és más egyéb, kevésbé látogatott részein is megfordultak a Szövetség halőrei csónakos ellenőrzés során, itt a fentiek mellett a csónakos horgászatra vonatkozó egyéb előírások is vizsgálatra kerültek.

Kollégáink a fokozott ellenőrzés során 17 esetben éltek az írásbeli figyelmeztetés lehetőségével, mely az állami horgászjegy hátuljára bejegyzésre kerül, a következő hasonló apró szabálytalanság esetén pedig lehetőséget ad hivatásos halőrünk részére a területi jegy visszatartására. A legtöbb esetben a horgászat napjának megjelölése maradt el, de több probléma is adódott az éjjeli horgászhely kötelező kivilágításával, a parkolási szabályok megsértésével, valamint a horgászrendben az adott vízterületre előírt kötelező halvédelmi eszközök (pl. pontymatrac) meglétével is. Kettő esetben került sor jegyzőkönyv felvételére, melynek következménye a Vas Vármegyei Halgazdálkodási Hatósághoz történő bejelentés, így várhatóan halvédelmi bírság kiszabása, illetve az állami horgászjegy visszavonása lesz.

Halőreink tapasztalata szerint a tisztességes pecások továbbra is örülnek az ellenőrzésnek, együttműködnek, szükséges és hasznos tevékenységnek ítélik meg a hivatásos halőrök ellenőrzését!

Ezúton is köszönjük az ellenőrzést támogató rendőrök és horgászaink segítségét!
Óvjuk, védjük együtt vizeink értékes halállományát!

(Megjegyzés: A fényképek nem szabálysértő horgászokról készültek, hanem kizárólag az ellenőrzési cselekmények szemléltetése céljából)



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

16.22°  Páratartalom: 76%