Széchenyi Terv Plusz

Éves megyei közgyűlés volt a horgászoknál

2010.04.28. Megosztom

 
A fiatalok körében egyre népszerűbb a horgászat Vas megyében
 
Hagyományos éves közgyűlését tartotta vaskeresztesi székházában a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége április közepén. A Közgyűlés évente legalább egyszer kerül összehívásra. A Vas megyei horgászok érdekképviselete a  Szövetség tagegyesületein keresztül valósul meg  az Alapszabályban rögzített módon. A tagegyesületek vezetői negyed évente úgynevezett Intéző Bizottsági ülések keretében vitatják meg és fogadják el a horgászokat érintő terveket, javaslatokat és elképzeléseket. A Szövetség általános hatáskörű, végrehajtó szerve az Intéző Bizottság, melynek tagjai a  Szövetség Közgyűlése által elfogadott,  minden tagegyesületből választott 1-1 fő. Az éves Közgyűlésen történik  az egyesületi küldötteknek a hivatalos tájékoztatása a Szövetség szervei által elmúlt évben végzett munkájáról és eredményeiről.  A Közgyűlésen a Szövetség Alapszabálya szerint a 150 fő felnőtt taglétszám alatti egyesületek 1 fő küldöttet, az ennél nagyobb létszámúak minden megkezdett 150 fő felnőtt tag után további 1-1 küldöttet delegálhattak az ülésre. A ülésen meghívott vendégként jelen volt Szilágyi Leonóra a Vas Megyei Civil Szolgáltató Központ vezetője,  Mesterházy József  Vas megye halászati felügyelője, valamint Ernszt Tamás Zala megye halászati felügyelője. A Szövetség nevében Csiszár István elnök köszöntötte a megjelenteket és az ülés hivatalos megkezdése után a napirendi pontok tárgyalása előtt örömteli feladatának tett eleget. Minden  évben ezen ülésen kerül átadásra két horgásztársnak a "Vas megye horgászsportjáért” kitüntetés, melyet az idén  Pajtli Tibor  a Spartacus Horgász Egyesület tagja vehetett át, aki az egyesületénél aktív ifjúságnevelő tevékenységének köszönhetően mintegy 6-8 fiatalember foglalkozik rendszeres sporthorgászattal.

  

Az év másik kitüntettje az idei évben Endrődy Zoltán a Pannónia Horgász Egyesület titkára volt, aki a Szövetség céljainak megvalósítása érdekében folyamatos önkéntes  munkát végez és segíti döntéshozatali és végrehajtási szinten  egyaránt a szervezet munkáját. A Csörnöc - Herpenyő patakon történő halmentés megszervezésében, végzésében, elnöki dicséretben részesült Soós János halászati őr.A közgyűlési küldöttek  mindenre kiterjedő írásos és szóbeli tájékoztatást kaptak a szövetség előző éves tevékenységéről, melyből kiderült, hogy számos fejlesztést valósítottak meg a vasi vizekért az előző évekhez hasonlóan. A horgász tagegyesületek kimutatásai alapján a 24 tagegyesületben 5456 fő regisztrálta magát az előző évben. Megfigyelhető tendencia, hogy az éves területi jegyváltók mellett a napijegyes horgászatnak is egyre többen hódolnak. A taglétszám 289 fős növekedését az újonnan belépő Zala és Györ- Moson- Sopron megyei horgászegyesületek biztosították. 

  

  

A tudatos ifjúságnevelési munkának köszönhetően a gyermek és ifjúsági horgász létszám 9 %-kal növekedett, mely jelentős eredménynek tekinthető az országos tendenciával szemben.   A Szövetségi Iroda több sikeres pályázattal tudta biztosítani a szervezet stabil működését. A 2009. évi pályázati eredmények a következők voltak:

  • Vas megyei Közgyűlés Turisztikai és Sport Bizottság
    Elnyert összeg:                                                 200.000 Ft.
    Cél: Vasi vizeken horgászturisztikai kiadványok készíttetése.
  • Nemzeti Civil Alapprogram
    Elnyert összeg:                                              3.500.000 Ft.
    Cél: Működési célú támogatás.
  • FVM Állami Halasítási Program
    Elnyert összeg:                                              5.875.000 Ft.
    Cél: Rába folyó, Marcal folyó, Kerka, - Cserta, - Lendva patak állomány pótlása

           (102 mázsa dunai keszeg, 640 kg. I. nyaras ponty)

  • Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely
    Pinkamindszent település belterületén a 2/5 hrsz-ú vízállás rehabilitációja.
    Elnyert összeg:                                             13.307.656 Ft.

Az elnyert pályázati támogatásokról pontosan és a hatályos jogszabályokban rögzítetteknek megfelelően elszámolt a Szövetség. Az elszámolások megfelelőségét a hivatalos állami szervezetek mindenre kiterjedő ellenőrzései is megerősítették.  A szakmai és pénzügyi beszámolót a küldöttek vita nélkül egyhangúan elfogadták. Az utolsó napi rendi pont volt, a közgyűlést megelőző szövetségi üléseken hosszasan tárgyalt Vas megyei Munkás Horgász Egyesülettel kapcsolatban kialakult ügy lezárása. A küldöttek ismét hosszas vitát folytattak a Vas megyei Savaria Sporthorgász Egyesülettel szemben hozott határozatok (a Vas megyei Munkás Horgász Egyesület jogutódja) betartatásáról Az ügy lezárására a küldöttek 28 igennel és 6 tartózkodással úgy döntöttek, hogy  a korábban hozott határozatok végrehajtására 2010. május 1-ig határidő módosítást adtak, hogy az újonnan megválasztott elnök minden információ birtokába kerülhessen döntésének megerősítéséhez. Csiszár István elnök felkérte a Vas megyei Savaria Horgász Egyesület képviselőit, hogy kezdeményezzék a bíróságnál a névváltozással és az új elnök személyével kapcsolatos bejegyzést. A közgyűlés két megyei halászati felügyelő Mesterházy József és Ernszt Tamás szakmai hozzászólásával zárult.

     



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

27.89°  Páratartalom: 49%