Széchenyi Terv Plusz

Év végi halőri tapasztalatok

2020.12.15. Megosztom

Az idei év során rekord mennyiségben érkező haltételek kísérése és a telepítés felügyelete, valamint a kísérő okmányok ellenőrzése mellett nem unatkoztak hivatásos halőreik, illetve a munkájukat segítő rendőrjárőrök és társadalmi halőrök sem.

Év végi halőri tapasztalatok

Halőreink munkájuk során kiemelt figyelmet fordítottak a telepítéseket követő ellenőrzéseknek, aminek eredményeképpen sajnos több, a fogható mennyiségi korlátozást megsértő, vagy a fogási naplót kitölteni „elfelejtő” személy került eljárás alá. 
Nem állíthatjuk, hogy ne fordulna elő még mindig engedély nélküli horgászat, de jóval gyakoribb a meglévő engedély birtokában elkövetett szabálytalanság: a három bottal történő horgászat, és a halak és a horgászok érdekében bevezetett korlátozások megsértése. 


A csónakkal és vízparton is végrehajtott, összehangolt ellenőrzések mellett sor került éjszakai, illetve komplex, egy-egy vízterületet érintő ellenőrzésre is. A horgászok döntő többsége örömmel fogadja munkatársainkat, megérti, hogy a folyamatos jelenlét és ellenőrzés akár fel is ér egy-egy haltelepítéssel, sőt gyakran keveslik is a halőri jelenlétet, de végül megértik, hogy a rendelkezésre álló forrásokból nem lehetséges minden vízterületre külön halőrt alkalmazni. 


A korábban már jelzett, örvendetes mértékű horgászlétszám-emelkedés mellett kollégáink folyamatosan találkoztak olyan személyekkel, akik egyszerű tájékozatlanságból, a legelemibb szabályokat szegték meg.
Éves szinten közel 100 személlyel szemben intézkedtek halőreink, nagy részük figyelmeztetésben részesült, azonban bejelentésünk alapján több esetben a halgazdálkodási hatóság járt el, melynek eredménye átlag 40-50.000 Ft halvédelmi bírság, volt illetve az állami horgászjegy visszavonása és 3 hónaptól 3 évig történő eltiltása a jegyváltástól.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége vízterületein a jogsértő halgazdálkodási cselekményt elkövető horgászok az alábbi nyilvános listában is olvashatóak.

Továbbra is kérjük a T. Horgásztársakat, hogy amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak horgászatuk során, forduljanak bizalommal halőreinkhez, Szövetségünk irodájához, súlyosabb esetben a rendőrséghez. Az anonim on-line szabálysértési bejelentőnk ide kattintva érhető el.


(Megjegyzés: A fényképek nem szabálysértő horgászokról készültek, hanem kizárólag az ellenőrzési cselekmények szemléltetése céljából)



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

25.59°  Páratartalom: 53%