Széchenyi Terv Plusz

Embert próbáló időben M&B carp team nyerte az első gersei bojlis versenyt

2024.10.05. Megosztom

2024. szeptember 30-án elrajtolt az I. Vasi Vizeken Barátságos Bojlis Horgászverseny, melynek helyszíne a festői Gersekarati Sárvíz-tó volt. A tó híres bőséges halállományáról, különösen az 5-15 kg-os pontyok kedvelt lakóhelyeként ismerik. A verseny célja az volt, hogy a tavat látogató bojlis horgászok összemérhessék tudásukat egy baráti megmérettetés keretében.

Embert próbáló időben M&B carp team nyerte az első gersei bojlis versenyt

A verseny újdonsága a csónakos „behúzós” horgászmódszer alkalmazása volt, etetőhajó használatával együtt. Ezzel a módszerrel a horgászok célzottabban célozhatták meg a nagy testű halakat, növelve a sikeres fogás esélyét. A verseny ötlete több horgászban is felmerült már korábban, de végül Szabó Dániel- a tó halászati őre- lelkesedésének köszönhetően valósult meg, a Szövetségi kollégák támogatásával. Dánielt bojlis horgász múltja inspirálta a barátságos, ám kihívásokkal teli verseny megszervezésére.

 

A megmérettetésen nyolc csapat vett részt, mindegyik csapat két fő versenyzővel és egy segítővel. Az első napon Szabó Dániel főszervező köszöntőjét hallgatták meg a résztvevők, majd Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke üdvözölte a versenyzőket és a tóval kapcsolatos aktualitásokat ismertette. A megnyitót követően ismertették a versenyszabályokat, majd sorsolás útján dőlt el, hogy a csapatok mely partszakaszokon foglalhatnak helyet.

Az első órák csendesek voltak, a csapatok taktikáikat próbálgatták, keresve a tó legjobb horgászhelyeit. A 36 hektáros vízfelület számos lehetőséget kínált, így eltérő taktikákat alkalmaztak: a csalik típusában és a meghorgászandó távolságokban kevés hasonlóság volt.

Bár az első nap nem hozott különösebb izgalmat, a halak végül megjelentek, és egyre szebb példányokat fogtak a versenyzők. Az első nagyobb fogások 3-4 kg közötti pontyok voltak, de hamar világossá vált, hogy a kisebb halakat szelektálni kell, hiszen a versenyszabályok szerint csak a 6 kg feletti fogások számítottak. A csapatok így változtattak a csalikon és a szerelékeken, hogy elősegítsék a „nagyhalas” fogásokat.

A keddi hidegfront érkezése megélénkítette a halak kapókedvét, és a verseny izgalmas fordulatot vett. Néhány 10 kg feletti példány is szákba került, ami növelte a versenyzők esélyeit a győzelemre. A zord időjárás ellenére a csapatok kitartóan folytatták a horgászatot, és a verseny baráti hangulatban zajlott.

Az utolsó este Szabó Dániel és Szekeres Balázs szervezők egy meleg bográcsvacsorával kedveskedtek a résztvevőknek, ahol baráti beszélgetések folytak, és felvetődött, hogy jövőre tavaszi és őszi versenyt is tarthatnának, ha a tó horgászati jogai megmaradnak a Szövetség kezelésében.

A jelenlévő horgászok nemcsak szavak szintjén szeretnék a megtartani tavat, hanem a tettek mezejére is léptek és a verseny alatt már aláírásgyűjtésbe is kezdtek a tó horgászati jogának Szövetségi megtartása érdekében. A civil aláírásgyűjtéshez on-line is lehet csatlakozni, de bárki személyesen is alá tudja írni a peticiót Gersekarát-Vasvár-Körmend térségében több helyen is.

Az on-line peticó itt aláírható >>>

Az utolsó naphoz közeledve a kérdés még nyitott maradt: kié lesz a győztes serleg, és ki fogja meg a legnagyobb halat? A végső eredményekre 2024. október 4-én, péntek délben derült fény, amikor a versenyzők utolsó halaik mérlegelésével zárták az öt napos kihívást.

A verseny végeredménye a következőképpen alakult:

1. M&B Carp Team – 36.820 g

2. MG Team  – 32.720 g

3. Fanatic Carp Team – 23.300 g

4. Ds-Baits Österreich – 16.100 g

5. MI-ZO Carp Team – 15.180 g

6. Göcsej Carp Team – 8.220 g

7. CSIDEI Carp Team és Big Fish Team

A verseny során összesen 132.340 g halat sikerült összegyűjteni 6 kg feletti példányokból. Bár a fogás mennyisége nem volt kimagasló azok számára, akik ismerik a tó gazdag halállományát, a rossz időjárás és a lehűlt víz most nem kedvezett a nagy fogásoknak. A legnagyobb halat a Fanatic Carp Team  versenyzője Molnár Tamás fogta 13100 grammos ponty formájában.

Puskás Norbert zárásként köszönetet mondott Szabó Dánielnek és Szekeres Balázsnak a szervezésért, valamint a támogató cégeknek a felajánlott különdíjakért. A Ds-Baits Österreich képviselője ajándékcsomagot vehetett át köszönetképpen az egyes napokon kifogott legnagyobb pontyokért felajánlott 50-50 eurós utalványokért.

Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek, különösen a dobogós csapatoknak!

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

8.92°  Páratartalom: 71%