Széchenyi Terv Plusz

Élményekben gazdag Horgásztábor volt Vaskeresztesen

2022.08.13. Megosztom

Augusztus 8-án vette kezdetét az immár több évtizedes hagyományokra visszatekintő szövetségi horgásztábor Vaskeresztesen, ahol 8 és 16 év közötti fiatalok ismerkedhetnek a horgászattal, és tölthettek minőségi időt együtt, változatos programok keretében. Hétfőn reggel érkezés után megnyitóval, eligazítással vette kezdetét a tábor, mely az Alpesi Fogadó és Horgászturisztikai Központban kerül megrendezésre. A harminc fiatal szállása a fogadó szobáiban, illetve a fedett rendezvénytérben sátrakban került kialakításra.

Élményekben gazdag Horgásztábor volt Vaskeresztesen

A Magyar Országos Horgász Szövetség HUNOP program és DECATHLON támogatásával megvalósult program első napján Puskás Norbert ügyvezető elnök köszöntője és technikai információi után a fiatalok véletlenszerűen négy fős csapatokba sorsolták magukat. Az ebéd előtt mindenki horogkötést és egyéb szerelék elkészítést tanulhatott Kovács Ákos táborvezetőtől és az őt segítő táborvezetői csapattól.

Délután a halőri csónak kapott főszerepet, a négy fős csapatok evezési tudásukat tesztelhették időre táborvezetői felügyelettel. Az Alpesi Fogadó finom pizza vacsorája előtt és után nem maradt el a várva várt horgászat sem, melyen már az ügyesebb és szerencsésebb pecásoknak sikerült néhány igazán szép halat is szákba terelni.

A második nap reggelén páran már hajnalban pecabotot ragadtak és még a reggeli előtt pecáztak egyet. Az ébresztőt követően Németh Tamás táborvezető reggeli tornát tartott, hogy mindenkinek frissen induljon a napja. Az Alpesi Fogadó svédasztalos reggeliét követően sor került az első tábori előadásra, melyen a halakról és halvédelemről szólt Németh Tamás és Szekeres Balázs az előadása.

Némi pihenő után kihelyezésre került a célbadobó tábla, a casting versenyszám gyakorlásához. Az ebéd előtt még így is befért egy kis pecázás és néhány hal horogra cserkelése. Délután a táborlakók az ausztriai Burgba utazta, ahol a fiatalok csúszdáztak, fürödtek és voltak akik a strandon beszélgettek, játszottak. A pancsolást követően Németh Balázs világbajnoki ezüstérmes versenyhorgász tartott interaktív feeder horgászati bemutatót. A kiadós vacsora elfogyasztása után kezdetét vette az éjszakai horgászat, melyen a táborvezetők és táborozók mérik össze horgászati tudásukat random peca verseny keretében.

A horgásztábor harmadik napja izgalmas bemutatóval indult, hiszen Misák Norbert - aki az Abért tavon rendezett Vas Megyei Ifjúsági bajnokság győztese volt - tartott interaktív rakós botos bemutatót a tábor lakóinak. Beszélt az etetőanyagokról, megmutatta, mivel lehet színezni az elkészült etetőanyagot, és a gyerekek be is keverhették azt, amivel később megkezdte a horgászatot. A helyét szinte azonnal átadta a gyerekeknek, és nem kellett sokat várni: horogra is akadt az első ponty.

Amíg a gyerekek horgásztak, Kovács Ákos táborvezetővel beszélgettünk, aki kérdésünkre elmondta: a két legfiatalabb táborlakó – akik napközis rendszerben vesznek részt a programokon – nyolc éves, de ahogy a nagyobbak, ők is ügyesen horgásznak, tudnak horgot kötni, és a kifogott halat megmeríteni. „Az idén könnyebb dolgunk van, hiszen a táborvezetők munkáját két ifi vezetőjelölt is segíti, akik táborlakók ugyan, de sokat segítenek nekünk. A gyerekek minden programban szívesen részt vesznek, de a legjobban horgászni szeretnek. Van, hogy este későn még a tóparton ülnek, reggel pedig már hajnalban a tó mellett éri őket a reggel. Nagyon élvezik a bemutatókat, szeretnek tanulni, kipróbálni számukra új dolgokat.” – mondta el Kovács Ákos, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy minden gyerek igazi horgász, akik azért jöttek ide, mert tényleg szeretnek pecázni. „Mindenki már fogott halat szerencsére, volt már akinek négy kilós amur akadt a horgára, vagy nagyobb ponty, egy-egy compó is szákba került. Ezt mindenképpen fontosnak tartom, hogy mindenkinek volt sikerélménye. A tábor elején négy fős csapatokra osztottuk őket, minden vetélkedő ezek alapján történik, látszik rajtuk, hogy szívesen segítik egymást, és szurkolnak is egymásnak” – tette hozzá Kovács Ákos.

Közben a játszótér mögötti részen célba dobó verseny kezdődött, majd a szárazföldön is megpróbálhatták a plüss halakat "mágneshorogra" csalni, valamint az is kiderült, melyik csapat tudja legmesszebbre hajítani a gumicsizmát.

Amikor nem a gyerekek ostromolták a rakós botos horgászattal kapcsolatban Misák Norbertet,  mi is megkérdeztük, hol horgászik legszívesebben? „Az Abért-tó a kedvencem, mindenhol rakós bottal horgászom leginkább, bár néha előkerül a spiccbot is. A legnagyobb fogásom két hete történt: Hegyeshalomban fogtam egy 9,5 kg-os amurt rakós bottal, ő azóta is ott úszkál valahol, hiszen minden halat visszaengedek, a halak a barátaim. Spiccbottal kezdtem a horgászatot Ákos mellett (Kovács Ákos táborvezető), ő tanított meg mindenre, tőle vettem át ezt. Nagyon sok versenyen részt veszek, ahova csak lehet, megyek, hiszen ez számomra az igazi kikapcsolódás.” – mondta el Norbert, akinek ez a 10. tábora. „Egész pici koromban kezdtem mint táborlakó, és most már, mint táborvezető veszek részt a programokban. Teljesen más így itt lenni, de a lényeg, hogy nagyon jól érzem itt magam. Jó dolog mesélni a gyerekeknek, jó látni, hogy érdekli őket a téma, és szívesen hallgatják, próbálgatják ők is.”

A finom ebéd után elméleti vetélkedőn tették próbára tudásukat, majd megkezdődhetett a legjobban várt horgászverseny. A tartalmas nap után jól esett a vacsora, majd akinek még volt kedve, a tó mellett tölthette az idejét esti halfogás reményében.

Csütörtökön az Abért tavakhoz utazott a csapat buszos kirándulás keretében, ahol egy izgalmas horgászaton vettek részt. Szép számmal akadt horogra ponty, kárász és egyéb halak is.

Ebéd után eredményhirdetés következett, ahol az egész heti csapatversenyeket és az egyéni teljesítményeket  is díjazták a szervezők. A baráti jellegű csapat versenyen  képzeletbeli dobogó harmadik fokára Sensas Team (Polgár Bálint, Ludván Flórián, Saller Máté, Kiss Gergő) állhatott, a másodikra a Szoty Bubi Team (Taschler Marcell, Fülöp Áron, Fülöp Ábel, Linter Hunor), míg a legfelső fokára a Amúúúr csapata (Soós Dániel, Tüskés Ábel, Jaworeck Sebastian, Siebert Bálint) léphetett.

Az egyéni versenyszámokban Taschler Marcell bizonyult a legjobbnak, Kiss Barnabás második, illetve Tüskés Ábel harmadik helyezett előtt. A helyezést elért egyéni versenyzők értékes horgászfelszelésekkel gazdagodtak, míg a csapatok érdesség csomagokat kaptak.  Természetesen minden táborlakó emléklapban és etetőanyagba részesült, így  senki nem ment haza egy hét után üres kézzel.

Az eredményhirdetést követően tábori záró programként a bátrabbak horgászvizsgát tettek, így ők a jövőben ha már ifjúsági horgászok lesznek nem kell állai horgászvizsgára jelentkezniük, mert teljesítették a tábor keretei között ezt a kötelezettségüket.

Pénteken a táborzáró után a takarítás, pakolás következett és csomagok összekészítése után még egy kis horgászatra is jutott lehetőség. A tábori elköszönésekből, mosolyokból látva a szervezőknek sikerült megvalósítaniuk, hogy a gyerekek élményekkel gazdagon térhettek haza.

Köszönjük Kovács Ákosnak, Horváth Árpádnak, Kádi Szabolcsnak, Szekeres Balázsnak, Koltai Máté Márknak, Misák Norbertnek, Németh Tamás, Linter Hunornak, Pulay Patriknak a tábor megrendezésében nyújtott rengeteg segítséget! 


Az Alpesi Fogadó csapatának is köszönet a finom ételekért és a vendéglátásért!
További kellemes nyarat kívánunk minden fiatalnak!

A VASI VIZEKEN Horgásztábor a MOHOSZ Horgász Utánpótlás-nevelési és Oktatási Program részbeli támogatásával valósult meg.

Köszönjük a támogatást!

Kapcsolódó képgaléria
Letölthető dokumentumok


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

6.22°  Páratartalom: 96%