Széchenyi Terv Plusz

Elismerésben részesültek szövetségünk halőrei az idei Halak Napján

2023.03.20. Megosztom

A Magyar Haltani Társaság javaslatára az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete korábban közös döntést hozott arról, hogy 2017-től kezdve minden év március 20. napja legyen a Halak Napja, mely jeles nap a MOHOSZ döntése alapján a 2022. évtől egyben a természetes vizeinkben a halakat óvó, vigyázó Halőrök Napja is.

Elismerésben részesültek szövetségünk halőrei az idei Halak Napján

E jeles nap elsődleges célja a halak és védelmük további népszerűsítése, mert megítélésünk szerint még ma sem mindig kapják meg a társadalomtól azt a figyelmet, amelyet jelentőségüknél fogva megérdemelnének. Ezen a napon, illetve e nap naptári környezetében valamennyi halakkal kapcsolatban álló, vagy azokkal akár csak érintőlegesen is foglalkozó szervezet a saját profiljának legjobban megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halakra, azok megbecsülésére és a halakkal, az élőhelyekkel kapcsolatos általános és aktuális témák, feladatok jelentőségére.

A Halak Napja 2023. évi központi rendezvényére a média képviselőinek és az ágazat vezetőinek jelenlétében 2023. március 20-án 11:00 órai kezdettel Budapesten az Öbölház-Rendezvényközpontban került sor. A házigazda MOHOSZ képviselőinek hivatalos köszöntőjét követően érdekes és magas színvonalú szakmai előadásokat hallhattak a részvevő horgászvezetők és halőrök az Agrárminisztérium, a Magyar Élettudományi Egyetem, a Magyar Haltani Társaság, az Akvaristák Magyarországi Egyesületének előadói, valamint a MOHOSZ főigazgatója részéről.

Az előadásokat követően került sor a területi és országos illetékességű halőri kinevezések, valamint a címzetes vezető halőr és az Év Halőre díj átadására. A MOHOSZ évek óta megvalósuló szándéka, hogy a természetes vizek halállományára, mint közös kincsünkre felügyelő hivatásos halőrök elkötelezett munkáját a minőségi ruházat, vízpartkarbantartásra és halőrzésre alkalmas műszaki eszközök és szolgálati gépjárművek biztosítása mellett az elkötelezett munkát személyi juttatásokkal is elismerje. Az ágazat 2023. évi ünnepségén történő részvétel Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége részéről kellemes kötelesség is volt, mivel a Duna-parti csodálatos környezetben megrendezett hétfői eseményen két munkatársunk is elismerésben részesült a Magyar Országos Horgász Szövetség részéről.

Szövetségünk rangidős hivatásos halőre, Sipos Károly a „Címzetes Vezető Halőr” megbízás mellett az „Év Halőre” elismerésben is részesült, melyet évente egy főállású hivatásos halőr érdemelhet ki hazánkban.

Sipos Károly Rába-parti gyermekként Körmenden született 1963-ban. Gyermekkora a horgászat és a labdarúgás jegyében telt, majd a hivatásos határőri pályát követően 1998-ban kezdte meg hivatásos halőri tevékenységét a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségénél, azóta folyamatosan, megszakítás nélkül végzi tevékenységét. Munkájára jellemző a precizitás, pontosság, határozottság és korrektség. A megye leglátogatottabb, legforgalmasabb vízterületein dolgozva, lelkiismeretesen, minimális konfliktus mellett látja el feladatát idén 25 éve. Szövetségünk a halőrzés mellett a szerteágazó mindennapi munka során bármely területen számíthat munkavégzésére, mely igényes, lelkiismeretes és szakszerű. Munkája során a Vas vármegyei vízterületek mellett Zala vármegyében is teljesít halőri szolgálatot a Szövetségünk kezelésében lévő vízterületeken.

A Sipos Károly kollégánk mellett Karácsonyi Tamás hivatásos halőrünk „Területileg Illetékes Halőr” kinevezést vehetett át.

Karácsonyi Tamás 2004. óta társadalmi halőrként, később a Celldömölki Lokomotív Horgász Egyesület elnökeként, majd 2020. júniusától hivatásos halőrként végzi tevékenységét Szövetségünk vízterületein. Kiemelkedő szervező képessége, magas műszaki szaktudása és a halgasztronómiában való jártassága miatt gyorsan elismerést szerzett kollégái és a vármegye horgászai körében. Munkája pontos, hatékony, önálló és átgondolt. Valamennyi Szövetségünk által tartott rendezvény alapvető szereplője, emellett Horgászszakkör vezető és számos ifjúsági program, gyermek horgászverseny szervezője Celldömölkön és környékén, az Országos Halőri Verseny Vas Megyei csapattagja, korábban versenyhorgászott. Munkája során a Vas vármegyei vízterületek mellett Győr-Moson-Sopron vármegyében is teljesít halőri szolgálatot a Szövetségünk kezelésében lévő vízterületeken, elsősorban a Rába folyón.

Mindkét kollégánk kinevezéséhez és díjazásához szívből gratulálunk, és - hivatkozva a díjazottak nyilatkozataira – köszönetünket fejezzük ki valamennyi hivatásos halőr kolléga, aktív társadalmi halőr, illetve a halvédelem egyéb területén közreműködő támogatónk részére, akiknek együttes, közös munkáját is elismerte az országos szövetség.

A kollégáink szakmai elismerése egyben kiterjesztett ellenőrzési és eljárási jogkörrel, valamint jutalommal járó „előléptetés” is, melyet a MOHOSZ a hosszú távú és tervezhető halőri életpálya elősegítése és a magas szintű szakmai munka jutalmazása céljából vezetett be.

Kapcsolódó képgaléria


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

4°  Páratartalom: 89%