Széchenyi Terv Plusz

Egyesületi támogatással ponty és amur érkezett

2020.11.11. Megosztom

A rendkívüli mennyiségű éves pontytelepítést követő ragadozó és keszeg-program közben a helyi horgászegyesületi igényekhez alkalmazkodva nem állt le az élet a fogható méretű halfajok telepítése terén sem. A Vasvári Petőfi Horgász Egyesület és a Spartacus Horgász Egyesület támogatásával csütörtökön a Vasvári tavak 275 kg fogható méretű ponttyal és 25 kg háromnyaras amurral lettek gazdagabbak, míg az Újperinti kavicsbánya-tóba 475 kg ponty és 25 kg fogható méretű amur került.

Egyesületi támogatással ponty és amur érkezett

A telepített mennyiséggel kapcsolatban megjegyeznénk, hogy a távol-keleti eredetű, növényevő amur idegenhonos halfajnak minősül, így telepítésére a hatályos halgazdálkodási jogszabályok alapján csak az országos hatáskörű halgazdálkodási hatóság, - természetvédelmi hatóság hozzájárulásával – kiadott engedélye alapján kerülhet sor, az ún. zárt vizekbe, azokban is csak csekély mennyiségben. Szövetségünk rendelkezik az érintett vizekre hatósági engedéllyel.

A telepítést követően nem került elrendelésre horgászati tilalom, bár a lehűlő vízben a ponty, de főként az amur megfogása még a hozzáértők szerint is próbára teszi a horgászok türelmét és ügyességét.

Kérünk mindenkit, hogy a horgászat során kíméletesen bánjanak a fogott hallal, hiszen a meg nem tartott hal is szerezhet olyan sérülést, amely visszaengedést követően a téli nyugalmi állapotban okozhat elhullást, vagy a tavaszi felmelegedő vízben ad utat olyan fertőzéseknek, mely a hal pusztulásához vezethet.

Óvjuk közösen vizeink értékes halállományát!



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

9.55°  Páratartalom: 76%