Széchenyi Terv Plusz

Linter Hunor nyerte a VASI VIZEKEN-DECATHLON MEGYEI IFJÚSÁGI HORGÁSZVIADALT

2023.06.26. Megosztom

2023. június 24-én szombaton került megrendezésre a VASI VIZEKEN-DECATHLON MEGYEI IFJÚSÁGI HORGÁSZVIADAL a Celldömölki-tavon. A rendezvényre, mely a MOHOSZ HUNOP pályázat támogatásával valósult meg, kizárólag a középfokú iskolai képzésben résztvevő tanulók nevezhettek. A viadal négy versenyszámból állt, melyen 5 fiatal mérte össze tudását.

Linter Hunor nyerte a VASI VIZEKEN-DECATHLON MEGYEI IFJÚSÁGI HORGÁSZVIADALT

Az idei Horgászviadalt a hagyományokhoz híven Karácsonyi Tamás Halászati őr, illetve Szekeres Balázs Halászati Őr készítette elő a horgász szövetség közremúködésével. A versenyre idén 5 fiatal nevezett 4 fiú, illetve 1 lány. A versenyzők 6:30ra érkeztek meg a Celldömölki tóhoz. Az 5 fiatalból négy versenyző a Celldömölki HE. tagja volt így ők élvezhették a hazai pálya előnyét a hely ismeretének tekintetében. Az idei év kicsit már a megnyitót és sorsolást is nehezebbé tette hiszen viharos északnyugati szél uralkodott a borús időjárás mellett. Karácsonyi Tamás a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetség hivatásos Halászati Őre, illetve a Celldömölki HE. Oszlopos tagjai köszöntötték az idén jelentkezett 5 fiatalt.

A megnyitó után, az elméleti feladatsor következett amik között szerepeltek halvédelmi kérdések, horgász etikai kérdések, méret, illetve tilalmi korlátozásokkal kapcsolatos fontos tudni valók. A halfelismeréseknél is voltak fejtörést okozó kérdések, illetve védett halakról is számon kellett adniuk a tudásukat a fiataloknak. A 5 fiatalnak fel óra állt rendelkezésére a teszt kitöltésére, de kivetél nélkül mindenki hamarabb végzett. Linter Hunor és Csizmazia András volt a legügyesebb az 5 versenyző közül az elméleti résznél, de a többi versenyző is csak minimális lemaradással követte őket.

Idén egy spiccbotos apróhalas finom szereléket kellett összeállítaniuk a versenyzőknek. A Szövetség biztosított mindent, a fiataloknak csak a tudásukra és kézügyességükre volt szükségük. Értékelésnél a versenyszervezők azt vették figyelembe ha valaki sikeresen köttette meg a horgot, az előkét szakszerűen kötötte a főzsinórhoz, illetve az ólmokat (osztottan) helyesen helyezte el az úszó alatt. A barkácsolásnál idén 3 versenyző is maximális pontszámot ért el így a mezőny kezdett még jobban össze sűrűsödni két versenyszám után.
A fiatalok gyors kézügyességének köszönhetően a már kihúzott helyükre megkezdődött a bepakolás és a felkészülés a 3 órás versenyre. Szülők, barátok ez idő alatt segíthettek a fiataloknak, de az első duda szó, ami az etetést jelentette a versenyzők már csak magukra számíthattak.

A pálya nehéznek bizonyult mivel a reggeli mérsékelt szél viharossá erősödött. Így a rakós módszer igen csak igénybe vette a résztvevők fizikai és szellemi tűrőképességét. A versenyzők jobbára a kisebb méretű fehér halakat, illetve törpeharcsákat célozták meg. Linter Hunor a jó sorsolását kihasználva az elejétől kezdve egy nagyon ütemes horgászatot diktált a többieknek. Az ügyesebbeknek nem okozott gondot, hogy rövidtávon kell pecázni, hiszen a jó etetésre odaállt a törpeharcsa, kárász. Pálya középső részén Csizmazia András próbálta tartani a lépést Linter Hunorral azonban a lefújás előtt 1 perccel akasztott egy méretes pontyot amit a duda szót követően tudott volna csak megszákolni így a hal érvénytelen lett volna.

A gyors mérlegelést követően a halfogásban az első helyen Linter Hunor végzett 12100 grammal, a második helyen Csizmazia András 3060 grammal, míg harmadikként a tavalyi évhez hasonlóan Szélesi Sára 2400 grammal. Az évek óta rutinos versenyzőnek számító Linter Hunor, illetve Csizmazia András fej fej mellett haladtak 3 verseny számot követően

Már csak egy versenyszám volt tehát hátra az idei horgászviadalból, mely nem más volt, mint a célba dobás. Az időjárás cseppet sem segítette a versenyzők feladatát mert 10 és 15 méterre kellett célozniuk viharos erejú szélben. 3 gyakorlási lehetőségük volt mindkét távról majd 5 éles dobás következett. A tíz métert többen remekül teljesítették de a tizenöt méteren már nehezebb dolguk akadt a versenyzőknek az orkán erejű szél miatt. Ebben a verseny számban Csizmazia András kiemelkedően szerepelt, hiszen az elérhető 100 pontból 86 pontot ért el. Ezzel pont egyenlőségre hozva magát Linter Hunorral.

Az utolsó feladat végeztével elérkezett a nap várva várt fénypontja az eredményhirdetés. A rendezők míg összesítették az eredményeket a fiatalok feszült figyelemmel várták milyen helyezést érhettek el.

Az idei Horgászviadalt összesítésben első helyen a stabil horgászattal, a jó szereléssel és a jó elméleti ismeretekkel rendelkező Linter Hunor (Répcelaki HE.) nyerte. Második helyen végzett összesítésben pontegyenlőséggel Csizmazia András (Lokomotív HE.). A két fiatal között a horgászat döntött az első hely sorsáról. Bronzérmes ezúttal egyetlen lányként induló Szélesi Sára (Lokomotív HE.) lett.

Az első három helyezett nagy értékben vehetett át felszereléseket, botokat a MOHOSZ,támogatásával,
valamint továbbjutottak a MOHOSZ által megszervezendő országos nyári táborba.
A Szövetség, illetve a Dechatlon Szombathelyi Áruháza nem feledkezett meg a többiekről sem, hiszen minden induló ajándékcsomagban is részesült.
Köszönjük Hencz Kornél Celldömölk város alpolgármesterének a verseny díjátadásában való közreműködést!
 Külön köszönet jár a Celldömölki HE. aktív részvételének, illetve
Rákóczi Róbertnek és Bagolyvár Pizzéria és Sörözőnek a versenyzők és szervezők számára felajánlott ebédért.

Kapcsolódó képgaléria


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

10.67°  Páratartalom: 73%