Széchenyi Terv Plusz

Dévérkeszeg és süllő érkezett vizeinkbe a MOHOSZ támogatásával

2022.11.07. Megosztom

Az élesedő gazdasági és halbeszerzési problémák ellenére Szövetségünk – összhangban a halgazdálkodási tervekben foglaltakkal - igyekszik a ponty mellett a fehérhal és ragadozó állomány pótlásáról is gondoskodni. A halárak drasztikus emelkedése elérte sajnos a keszegféléket és a ragadozó halakat is. [😱] Jelenleg a keszegfélék beszerzési ára 1.200-1.300 Ft/kg között mozog ,míg a süllőből egy kg meghaladja a 6.000 Ft/kg-ot. Az idei évben a közel 60 tonna ponty mellett kihelyezésre került már - a most pénteki telepítésen kívül – 11.800 kg fehérhal, továbbá 850 kg ragadozó hal. (750 kg csuka, 100 kg süllő).

Dévérkeszeg és süllő érkezett vizeinkbe a MOHOSZ támogatásával

Pénteken a Tógazda Zrt. nagyberki telephelyéről egész napos halászat eredményeként az alábbi halmennyiségek érkezetek vizeinkbe:

  • Rába folyó Ikervár-Rum közti szakasza: 130 kg II. nyaras süllő (kb 200-250 db)
  • Vadása-tó: 250 kg II. nyaras dévérkeszeg
  • Magyarszecsődi kavicsbánya-tó: 300 kg II. nyaras dévérkeszeg
  • Máriaújfalui Hársas-tó: 300 kg II. nyaras dévérkeszeg
  • Újperinti I. sz. kavicsbánya-tó: 400 kg II. nyaras dévérkeszeg
  • Szombathelyi Csónakázó-tó: 500 kg II. nyaras dévérkeszeg
  • Szombathelyi Horgász-tó: 250 kg II. nyaras dévérkeszeg

Az Újperinti-tó és a Szombathelyi Csónakázó-tó és Horgásztó telepítése a Spartacus HE, illetve az Elektromosok HE támogatásával valósult meg, melyet ezúton is köszönünk az egyesületeknek.

A telepített halmennyiséget Szövetségünk munkatársai kísérték a telephelyről a vízpartig, a süllő kihelyezésére kisebb adagokban, több helyszínen került sor.

A haltelepítések után általános horgászati tilalom nem került egyik vízterületen sem elrendelésre, hogy mindenki tudjon hódolni a szenvedélyének az őszies időjárásban.
Ismételten kérjük Horgásztársainkat, hogy az egyéb halként nyilvántartott dévérkeszeg horgászata során szíveskedjenek önmérsékletet tanúsítani, hogy tavasszal lehetősége legyen az állománynak a természetes szaporodásra.

Felhívjuk a horgásztársak figyelmét, hogy a keszegfélék lehalászását és válogatását, majd nagy távolságú szállítását követően természetes jelenség a néhány %-os elhullás.
Kérjük horgászainkat, hogy az őshonos keszegfajok horgászata során tanúsítsanak önmérsékletet, illetve erre hívják fel horgásztársaik figyelmét is, hogy a nehezen beszerezhető keszeg és állomány példányai lehetőséget kapjanak a tavaszi természetes szaporodásra is.

A telepítés jelentős része a MOHOSZ által kiírt ÁPFE-IV/4/2022. “Standard és preferált őshonos halfajok telepítése, visszatelepítése” elnevezésű pályázat részbeni támogatásával valósult meg! Köszönjük a támogatást!

Kapcsolódó képgaléria


Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

6.22°  Páratartalom: 68%