Széchenyi Terv Plusz

Chipek a halakban kutatási céllal ....

2019.03.26. Megosztom

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a „WeCon–Vizes élőhelyek ökológiai hálózatának fejlesztése az osztrák-magyar határrégióban” megnevezésű Interreg projekt során felméri a Vas megyében található hallépcsők hatékonyságát. A projekt során az alvízi oldalon befogott és chippel megjelölt halakon vizsgálják meg a hallépcsőn való feljutás sikerességét a felvízen elhelyezett chipleolvasó antennával.

Chipek a halakban kutatási céllal ....

A vizsgálatot három helyszínen; Felsőcsatáron, Szentgotthárdon és Ikervárnál folytatják le a szakemberek, márna (Barbus barbus), domolykó (Squalius cephalus) és paduc (Chondrostoma nasus) halfajok jelölésével. A jelöléshez egy 23 mm-es chipet használnak, melyet a halak hasüregébe juttatnak. A jelölés maradandó károsodást nem okoz a halaknak, az szaporodási sikerüket nem befolyásolja.

A chipek kiemelten fontos információforrások az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságnak és a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének a két éves projekt során és azt követően is. Ezúton kérjük a horgásztársakat, hogy ha valaki a fent említett - chippel ellátott - halakat kifog és annak feldolgozása során a mellékelt képen látható eszközt találja a halban, akkor azt juttassa vissza az alábbi címre a fogási hely megjelölésével.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Természetmegőrzési Osztály
9941 Őriszentpéter, Városszer 57.

Közreműködésüket előre is köszönjük!



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

6.78°  Páratartalom: 94%