Széchenyi Terv Plusz

Szombaton 22.500 kg ponty érkezett Kormányzati támogatással az állami horgászvizeinkbe

2020.04.24. Megosztom

Országos, rendkívüli haltelepítés kezdődött el a mai napon az állami tulajdonú horgászvizeken a magyar haltermelők segítése érdekébem. A Magyar Kormány döntése alapján korábban soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutnak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói.

Szombaton 22.500 kg  ponty érkezett Kormányzati támogatással az állami horgászvizeinkbe

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által koordinált haltelepítés a hazai haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata. A döntés nemcsak a közvetlenül érintett mintegy 1500 dolgozó munkahelyének megtartását segíti, de a koronavírus világjárvány elmúltával gyorsan és hatékonyan szolgálja majd a szabadidős sporthorgászat, a világelső horgász versenysport, és a horgászturizmus újraindítását, valamint a halfogyasztás élénkítését. Az intézkedés emellett a horgászatban érintett szervezetek és gazdasági társaságok több mint 2500 munkahelyének megóvását is szolgálja. Az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kezdeményezésére az új típusú koronavírus okozta külpiaci és belföldi értékesítési nehézségek miatt intervenciós felvásárlást végez, amely a haltermelőknél felhalmozódott harmadik nyaras korosztályú ponty készleteit érinti. A felvásárlás támogatási keretösszege bruttó 800.000.000 Ft, amelyet az Agrártárca a Pénzügyminisztérium egyetértésével határozott meg.

 

Az Agrárminisztérium az intervenció szervezésével, végrehajtásával, és ellenőrzésével a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központját bízta meg, amely közfeladat-ellátása keretében térítésmentesen látja el a feladatot. A felhalmozódott halkészletek kihelyezése nem tűr halasztást, ezért az érintett szervezetek rekord gyorsasággal fejezték be az előkészítési munkákat, a NÉBIH pedig soron kívül elvégezte a halegészségügyi kockázati felmérést, illetve az esetleges importhal kiszűrését.

A MOHOSZ és a MA-HAL az Agrárminisztérium jóváhagyásával meghatározta az elosztási elveket. Kedvezményezettek azok a tagszövetségek, és tagegyesületek (valamint a Tisza-tó speciális jogállású halgazdálkodási hasznosítója), ahol 5 hektárnál nagyobb vízterületű állami, vagy többségi állami tulajdonú vízterületet hasznosítanak horgászati célra haszonbérlői, vagy alhaszonbérlői jogviszony keretében, és ahol a vízterület tartósan alkalmas a ponty élettereként. A kiemelt horgászsport versenypályaként működő, évi több versenynek otthont adó vízterületek a szakszövetségi javaslat alapján központi többlethalasítási támogatást kaptak. A MOHOSZ külön gondoskodik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által hasznosított vízterületek rendkívüli telepítési hozzájárulásáról. A példaértékű, zárt termelési-kihelyezési gyakorlatot követő balatoni szervezet többlettámogatását a 2020. őszi és 2021-es halasítási támogatási pályázatai segítségével oldja meg a horgász szakmai szövetség, figyelembe véve a balatoni horgászok érdekeit is. A legtöbb állami vízen a telepítés mértéke akár a korábbi időszak teljes éves kihelyezését is meghaladja, és az állami forrásból végrehajtandó rendkívüli haltelepítés értéke az állami halvagyont növeli. A mostani telepítés a magyar haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata. A munkában 29 haltermelő, és mintegy 80 szállító jármű vesz részt. Az összesen mintegy 1200 tonna ponty telepítése a következő hetekben több mint 350 horgászvízen, és 400-nál is több telepítési ponton valósul meg. A koordinált telepítések a mai napon elkezdődtek az országban, a program várhatóan május közepén ér véget.

Szövetségünk kezelésében lévő vízterületek közül a legtöbb ponty a Rába folyóba  - Alsószölnöktől Nickig - került összesen 12.731 kg. Ez a ponty telepítési mennyiség ami a Rábára jutott a Szövetségünk által kihelyezett tavalyi éves telepítésnek - ami 4100 kg volt - több mint a háromszorosa.  A Rába folyóba  lényegében hektáronként 16 kg ponty kerül, ami soha nem volt még ilyen mennyiségbe kitelepítve.   A Rába ezeken a helyszíneken kapott az állami halból: Alsószölnökön 1000 kg, Szentgotthárdon 1600 kg, Körmenden 2000 kg, Csákánydoroszlóban 1000 kg, az Ikervári szakaszokon 6131 kg, Nicki szakaszon 1000 kg. A Rába folyó mellett a teljesség igénye nélkül a következő vizekbe is kerül az állai program részeként:  az Abért tavakba 2.551 kg, a Kerka patak és holtágába 2032 kg, a Marcal folyóba 1188 kg, a Pinka patakba 500 kg, a Kis Rábába 500 kg, a Kéthatár-tóba 500 kg, a Rábasömjéni-tóba 500 kg, a Csörnöc-Herpenyőbe 500 kg.

A haltelepítések után általános horgászati tilalom nem kerül egyik vízterületen sem elrendelésre, hogy mindenki minél előbb tudjon a szenvedélyének hódolni ebben a nehéz időszakban is. Az egyéni horgászat továbbra is lehetséges a kijárási korlátozás ideje alatt bizonyos vízparti szabályok betartása mellett. A szövetségi vízterületeken - a közös háztartásban élők kivételével – egymástól min. 5 méter távolságban folytatott horgászat engedélyezett. Hazánkban a veszélyhelyzet időszakában is az érvényes horgászengedély alapfeltétele a pecázás megkezdésének.

Ezúton is felhívjuk a horgásztársak figyelmét, hogy ponty országos fajlagos tilalmi időszaka a vasi természetesen vizeken 2020. május 04-től  veszi kezdetét, ezért 2020. május 29-ig a pontyot ezeken a vizeken kíméletesen vissza kell engedni.

🐠‼️🐟Váltson Ön is horgászjegyet a vasi vizekre, hogy halban gazdag vizekkel szolgálhassuk a szórakozását a jövőben!  🐠🎣🐟 Vigyázzunk egymásra és az érkező rengeteg halra is!

FIGYELEM!

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tagegyesületeinek ügyfélszolgálati/horgászjegy értékesítési rendje az új típusú koronavírus okozta járványhelyzet, mint veszélyhelyzet időszakában  itt érhető el összegyűjtve >>> 

A Szövetség vaskeresztesi ügyfélszolgálati irodájában a személyes ügyintézés (Pl.: jegyváltás, tanácsadás…stb.) lehetősége előzetes időpont egyeztetéssel biztosított, telefonos (+3694-506-835; +36703399703) és online ügyfélfogadással (E-mail: info@vasivizeken.hu) a kollégák továbbra is az alábbi ügyeleti rendben állnak a horgásztársak rendelkezésére az előzőekben megadott elérhetőségeken:

o Hétfő-kedd-szerda-csütörtök: 8.30 óra – 15.00 óra között

o Péntek: 8.30 óra-13.30 óra között

o Szombat-vasárnap: nincs ügyfélszolgálat

 

 

 



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

3.44°  Páratartalom: 91%