Széchenyi Terv Plusz

Adatgyűjtés invazív emlősfajokról

2020.12.04. Megosztom

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság részéről érkezett az alábbi megkeresés, kérjük horgászainkat, hogy adatszolgáltatásukkal segítsék elő a természetvédelmi szakemberek munkáját!

Adatgyűjtés invazív emlősfajokról

Egy újszerű, idegenhonos fajokkal kapcsolatos vizsgálatunkba szeretnénk bevonni a vizek partján elő, kiránduló, pihenő Vas megyeieket. Számos olyan rejtett életmódú faj él körülöttünk mely megpillantásához jócskán kell szerencse, így munkatársaink gyakran nem észlelik ezen állatokat, hacsak nem keresik őket célzottan. A fokozottan védett vidra mellett, ilyenek az amerikai kontinensről származó idegenhonos rágcsálók, a nutria és pézsmapocok.

A nutria Dél-Amerikában (Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay) őshonos, Észak-Amerikába, Európába, Afrikába és Ázsiába pedig betelepítették gazdasági (elsősorban szőrme) céllal. A nutria farmokról kiszökött állatok a szabad természetben önfenntartó populációkat hoztak létre. Testhossza 40–45 centiméter, farokhossza majdnem ugyanennyi; kifejlett korában testtömege 7-9 kilogramm körüli.

A pézsmapocok Észak-Amerika területén őshonos. Európába prémje miatt telepítették be. Először 1905-ben szöktek meg példányai egy csehországi telepről - innen hódította meg fokozatosan Európát. Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Németországban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában is vannak önfenntartó állományai. A XX. század eleje óta terjed - az 1950-es években már hazánkban is elterjedt minden, számára alkalmas vizes élőhelyen. Testhossza 29–32 centiméter, farokhossza 20–25 centiméter, testtömege 600–1000 gramm körüli.

Természetvédelmi problémák

Elsősorban állandó vizeink mellett, nádasok és mocsarak, folyók, patakok, tavak környékén fordulnak elő. Jelentős károkat okozhatnak a partfalakban, intenzív növényfogyasztásukkal, illetve egyes paraziták terjesztésével. Míg a nutria naponta testtömege 25%-ának megfelelő tömegű növényi részt is képes elfogyasztani, addig a pézsmapocoknál ez 30-40% is lehet, ezáltal őshonos fajaink táplálék-konkurensei, valamint az élőhelyek átalakításával számos őshonos faj életfeltételei romlanak tevékenységük következtében.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén kevés adatunk van ezen fajok előfordulásáról rejtett életmódjukból kifolyólag, ezért szeretnénk az Ön segítségét is kérni előfordulásuk felderítésében. Amennyiben Ön, vagy ismerőse látott Vas megyében nutriát vagy pézsmapockot, kérjük a helyszín megjelölésével és a megfigyelés (hozzávetőleges) időpontjával juttassa el az információt részünkre a gabor.fera@onpi.hu e-mail címre, vagy a +36 30 272 8986-os (Fera Gábor, zoológus) telefonszámon. Bizonyító fényképeket és videókat szívesen fogadunk.

Forrás:

http://www.invaziosfajok.hu/hu/invazios-fajok/63

http://www.invaziosfajok.hu/hu/invazios-fajok/115

http://www.invaziosfajok.hu/uploads/plant/nutria-5f4cc70ce2c4e.pdf

http://www.invaziosfajok.hu/uploads/plant/pezsmapocok-5f4cc8ad22398.pdf

SEGÍTSEN ÖN IS A VAS MEGYÉBEN ÉLŐ IDEGENHONOS INVÁZIÓS RÁGCSÁLÓK FELDERÍTÉSÉBEN!

Horgásztársaink segítségét előre is köszönjük!



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

35.48°  Páratartalom: 28%