Széchenyi Terv Plusz

Abért tó partján elkészült jóléti fejlesztések már szabadon használhatóak

2021.07.30. Megosztom

Tavasszal megkezdődtek a munkálatok a Kőszeg és Lukácsháza között elhelyezkedő Abért tavak mentén, a bruttó 21 millió forint értékű jóléti fejlesztés műszaki átadása elmúlt héten megtörtént. Még néhány tájékoztató tábla kihelyezése van hátra, de a kihelyezett kültéri elemek már szabadon használhatóak.

Abért tó partján elkészült jóléti fejlesztések már szabadon használhatóak

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége jelenleg 25 vasi és 4 zalai folyóvíz, valamint 19 vasi és 2 zalai állóvíz halgazdálkodásra jogosultjaként tevékenykedik 1397,19 hektár vízterületen Vas és Zala megyében. A Szövetség 28 tagegyesületében az idei évben is már eléri  taglétszám a  11.000 horgászt. A Szövetség arra törekszik, hogy a kezelésében lévő vízterületek természeti értékeit megóvja, fejlessze, bővítse, és folyamatosan növelje az ismeretségét hazánkban és külföldön egyaránt. Azon dolgozunk, hogy horgászvizeink kedvelt és a társadalom széles csoportja számára elérhető, halban gazdag sporthorgász helyszínekké váljanak, ezáltal kellemes, kulturált kikapcsolódást nyújtsanak minden látogatónak és tagegyesületi horgásznak. Ezen küldetés megvalósításának egyik újabb mérföldköve a TOP-1.2.1-15-VS1-2019-00009. számú "Horgászturisztikai fejlesztések Vas megyében” című pályázat, melynek keretében több mint 136 millió forint támogatásból megvalósuló fejlesztések keretében az Abért tavon kívül még három újabb Vas megyei horgásztó környezete újul meg az idei évben. Jelenleg a munkálatok a Hársas-tónál zajlanak és hamarosan kezdetét veszi a Vasvári tavaknál tervezett beruházás is. A tervezett fejlesztések célja, akárcsak korábban, ismét az, hogy a megújuló horgásztavak és környezetük az idelátogatók rekreációs igényeit minél jobban kiszolgálják, rendezettebb körülményeket biztosítva a szabadidő eltöltéséhez. A horgászati fejlesztések közcélúak, a tavak nincsenek körbekerítve, így bárki által szabadon látogathatók. – mondta el Puskás Norbert a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

Az Abért- tóról tudni kell, hogy a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által 2010-ben létesített vízterület a sporthorgászat mellett jelentős tömegek számára jelent kiváló és elérhető rekreációs helyszínt. A tó kiváló halállománya miatt számos horgászversenyt rendeznek itt, melyen 4-5 órás fordulók alkalmával nem ritkák a 40-60 kg közötti átlagfogások. A „Fogd meg és engedd el” elven működő sporthorgásztóba jellemzően fogható halfajok a következők: 1-5 kg közötti pontyok, 2-4 kg közötti amurok, 0,5-1 kg közötti dévérkeszegek, kárászok, míg csukából nem ritkák 6-12 kg közötti egyedek.   Az Abért tavi fejlesztés keretében hiánypótló módon létrejött a tó lukácsháza felüli oldalán egy parkolásra alkalmas 545 m2-es zuzalékos terület kifejezetten horgászok gépjárműveinek parkolására, valamint a horgászversenyekhez is szükséges közösségi terület.  Az Abért I. tó melletti hivatalos parkolót és a „horgászparkolót” összekötő szervizút 426 m hosszon történő javítására is sor került. A tó környezete a pályázat keretében az alábbi kültéri elemekkel egészült ki: 2 db zsindelytetős padgarnitúra; 1 db 6x6 m-es szilárd aljzatú térköves esőbeálló-rendezvénytér; 12 db pad-asztal garnitúra; 20 db támlás pad a tavak körül a horgászható szakaszokon; 2 db tűzrakó hely, betonozott alapozással; 1 db szelektív hulladékgyűjtő sziget; 1 db tábori illemhely és  2 db  nagyobb méretű információs tábla.

Az Abért tavi bejáráson részt vett Ágh Péter a térség országgyűlési képviselője is, aki elmondta: Észak-Vas megye egyik kedvelt és szeretett kirándulóhelye az Abért-tó.  A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége révén ez a helyszín is tovább tud fejlődni. Köszönet az Szövetségnek ezért a munkáért, köszönet azért, hogy ismét komoly központi forrásokat tudtak idevonzani. Természetesen a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy ez a helyszín, amely Vas megyének az egyik kincse, tovább tudjon fejlődni.

Fotó: Ágh Péter és Puskás Norbert a bejáráson – készítette  Ohr Tibor

Fotó: Abért tavi fejlesztések bárki számára hazsnálhatóak – készítette Nagy Gina



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

13.92°  Páratartalom: 69%