Széchenyi Terv Plusz

A Szövetség elnökével készült interjú a Halas-Nap apropóján

2024.07.11. Megosztom

Idén immáron tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Pinka-Völgyi Halas Nap, ahol fenséges halételekkel, izgalmas gyermekműsorokkal, valamint táncos-zenés programokkal várunk mindenkit. A jubileumi Halas Nap kapcsán Seregi Miklóssal beszélgettünk, aki részt vett a rendezvény életre hívásában, hiszen elnöksége alatt formálódott olyanná, amilyennek ma is szeretjük.

A Szövetség elnökével készült interjú a Halas-Nap apropóján

Több, mint tíz éve vagy a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke, ez pedig pont a jubileumi, tízedik Halas Nap lesz Vaskeresztesen. Mi adta az ötletet annak idején a szervezéshez?

Arra gondoltunk, hogy a Szövetségben ne csak a horgászattal, tavaink fejlesztésével, pályázatokkal foglalkozzunk, hanem a halból készült ételek népszerűsítésével is. Magyarország halfogyasztás tekintetében sajnos nincs dobogós helyen, de annak köszönhetően, hogy nem csak itt a vármegyénkben, hanem országosan is foglalkoznak a kérdéssel, elkezdett nőni a halfogyasztás, ami mint tudjuk az emberi szervezetre jó hatással van, nagyon egészséges. Ez adta az egyik apropóját a rendezvénynek, illetve az, hogy a horgászokat, akik egyedül, vagy szűkebb baráti körrel járnak le a vizeink mellé, egy kicsit összekovácsoljuk. Természetesen ezt a rendezvényt nem csak nekik szerveztük meg annak idején, és szervezzük azóta is, hanem mindenkinek, akit érdekel a horgászsport. Óriási szerencsénk, hogy szövetségünk központjának elhelyezkedése mindenben remek helyszínt biztosít: fedett rendezvénytere alkalmas arra, hogy akár rossz időjárási körülmények között – vagy nagyon melegben – is biztonsággal megtarthassuk kulturális programjainkat, adott az Alpesi Fogadó mellett a horgásztó, ahol a horgászverseny egyik részét, illetve annak környékén a főzőversenyt bonyolítjuk, a kiépített játszótéren, és a mögötti részen pedig a kisgyermekkel érkezők találják meg a nekik való programokat. Kellő hellyel rendelkezünk, így az autóval érkezőknek sem kell messziről megközelíteni a helyszínt, a környezet pedig a Vas-hegy lábánál igazán idilli. 

A Halas Napon számos program várja az Alpesi Fogadóhoz látogatókat. Kik a rendezvény célközönsége?

Azt kell mondanom, hogy a kisgyermektől kezdve a nagypapáig, nagymamáig mindenkit szeretettel várunk. Akit a gasztronómia csábít Vaskeresztesre, ők számos halételt kóstolhatnak Szövetségünk jóvoltából, illetve a főzőcsapatoknál is lesz rá lehetőség. Ahogy mindig, kulturális programokkal is készültünk. Idén is láthatja a közönség a színpadon a Vaskeresztesi Hagyományőrzőket, illetve érkezik hozzánk a Körmendi Fúvószenekar is. Csokigyáros édességosztó gyerekshow-val kedveskedünk a legkisebbeknek, és a tavalyi tapasztalatok alapján előre vetíthetjük: ismét fergeteges bulit csap majd Brandnyúl, a gyerekek kedvence. Láthatjuk a Sary Lilyium hastánccsoportot, interaktív tűzzsonglőr műsort, valamint Sövegjártó Áront, a Madách Színház színészét, aki humoros, zenés estjével biztosan belopja magát a felnőtt korosztály szívébe. Számos kísérő programmal is készültünk: a gyerekeket egy egész játékbirodalom várja csúszdás légvárral. Lesz borkóstoló, és természetesen nem lenne teljes a program horgászbemutató nélkül.

Évek óta tevékeny részt vállalsz – többek közt – a főzőversenyen elkészült halételek zsűrizésében is. Adjunk egy kis segítséget a csapatoknak: milyen ízvilágot keresel a tányérokon?  

Ha a halászlevekről beszélünk, mint az egyik fő verseny étel, akkor ott a remek hal ízt keressük, nem a lecsó ízt, nem az elégett paprikát. A halételeknél pedig mindenki nyugodtan engedje el a fantáziáját, hiszen az évek során azt tapasztaltuk, hogy remek ételek készülnek. Nekem tavaly az egyik kedvencem volt egy halsteak zöldbors mártással. Be kell vallanom, hogy többen kóstoltuk, de nem tudtuk megmondani, hogy milyen halból készült, mert egy nagyobb Rábai pontynak a filéje olyan ízvilágot illetve állagot adott vissza, ami túlmutatott egy normál halétel ízénél.

Magad is szívesen főzöl. Van olyan halétel, amit nagyon szívesen készítesz, és amire a család, a barátok is azt mondják, hogy bármikor szívesen látják az étkezőasztalon?

Mindenevő vagyok, szeretek mindenféle halat készíteni és fogyasztani is. Ha barátok jönnek egy esti meccsnézésre, akkor az első, ami elfogy, az a halfasírt. Ami nekem hiányzik egész Vas vármegyében: egy jó halsütöde, ahol igazán finom sült keszeget, vagy bármilyen más halat lehet fogyasztani. Sült keszeget én is sokszor készítek a családom, és a barátaim örömére, hiszen az ilyenkor, a nyári időszakban mindent visz.

A Szövetség gondozásába számos vízfelület tartozik. Ha horgászni indulsz, hol dobod be legszívesebben a csalit? Mi volt az eddigi legnagyobb fogásod?

Sok tavon horgásztam már, és minden tónak megvan a saját bája, ami miatt érdemes felkeresni, az lehet akár régi bányató vagy víztározó, mindegyik más adottságú, amiért szeretni lehet. Legnagyobb hal, amit kifogtam 17 kg-os amur volt, valamint egy 15.4 kg-os ponty.

Mit üzensz azoknak, akiknek be van karikázva a naptárjukban július 13.?

Mindenképpen jöjjenek el, akár egyedül, baráti társasággal, családdal, kisgyermekkel, mindenki jól fogja érezni magát.

A X. Pinka-Völgyi Halas Nap minden programja ingyenes, és mindenkit szeretettel várunk!
Gyertek el, horgásszunk, főzzünk és szórakozzunk együtt 2024. július 13-án Vaskeresztesen!



Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

22.33°  Páratartalom: 99%