A Rába folyóba és Magyarszecsődi-tóba kerültek a halak

2022.11.17. Megosztom

A Magyar Országos Horgász Szövetség, mint a Döröskei víztározó halgazdálkodásra jogosultja, és vagyonkezelője a Vas Megyei Halgazdálkodási Hatóság határozata alapján november 14-én hétfőn és 15-én kedden végezte el a víztározó teljes leeresztését követő halmentési tevékenységet és az őshonos halállomány áttelepítését a közeli vasi vizekbe.

A Rába folyóba  és Magyarszecsődi-tóba kerültek a halak

A megromlott állapotú gát és körbukós árapasztó felújítását, a vízterület rehabilitációját és az idegenhonos fajok visszaszorítását támogató MAHOP-1.2.1-2017-2018-00013 azonosító számú pályázat keretében a vízszint fokozatos, hetekig tartó eresztése vette kezdetét szeptember hónapban, hogy hamarosan elkezdődhessen a víztározó körbukós víztartó és leeresztő műtárgyának rekonstrukciós munkái.

A MOHOSZ célja a projekt keretében a Döröskei-tó rehabilitációja, az invazív, idegenhonos halfajok visszaszorításával, a meder és a part állapotának, a víz minőségének javításával, valamint a víz megtartásával és egyúttal a tó hiányzó vízjogi üzemeltetési engedély megszerzése. A tervezett munkálatokról és projekt előre haladásáról, valamint a jövőbeni célokról a MOHOSZ külön fog tájékoztatást adni.

November közepén elérkezett a tó teljes leürítésének időszaka, amikor a MOHOSZ által megbízott bajai HALÉRT Bt. halmentési tevékenységben gyakorlott halászai végezték a tározó maradék halállományának - lehetőségek szerinti - legnagyobb mértékű mentését.

A hatósági határozat alapján a lehalászott idegenhonos, vagy invazív hal a mentést végző szervezet általi elszállításra és megsemmisítésre (feldolgozásra) került, a mentett őshonos hal pedig a Magyarszecsődi kavicsbánya-tóba, és a Rába folyóba került az alábbi mennyiségben és elosztásban:

- November 14. hétfő:

  •   Magyarszecsődi kavicsbánya-tó: 48 kg csuka, 27 kg harcsa, 65 kg süllő, 55 kg ponty
  • Rába folyó Molnaszecsődi szakasza: 13 kg csuka, 194 kg harcsa, 29 kg süllő

- November 15. kedd:

  •  Rába folyó sárvári szakasza: 11 kg csuka, 12 kg harcsa, 39 kg süllő

Kérjük a T. Horgásztársakat, hogy a halmentés során telepítésre kerülő halállomány természetes szaporodása érdekében különösen kíméletesen járjanak el a horgászat során, főként a Magyarszecsődi kavicsbánya-tóba került kapitális 10 kg feletti pontyok és csukák esetében.

A halmentés fő célja az őshonos halállomány minél gyorsabb kíméletes lehalászása és elszállítása, és lehetőség szerint közeli halgazdálkodási vízterületre történő telepítése, mely mellett a halmentést végző halászati szervezet a két nap alatt több, mint 3400 kg inváziós ezüstkárász begyűjtését is elvégezte, illetve a MOHOSZ speciális jogállású tagszervezeteként 43 kg csukát és 47 kg pontyot szállított el mesterséges szaporítás céljából, anyahalként történő továbbtartásra.

A halmentési tevékenység mindkét napján Szövetségünk munkatársai mellett jelen volt a Vas Megyei Halgazdálkodási Hatóság képviselője, nyomon követve a mentett őshonos haltétel szállítását, illetve közreműködve annak telepítésében.

Ezúton is köszönjük a halmentésben részt vevők munkáját, illetve segítségét!

 

 

Kapcsolódó képgaléria


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

0.03°  Páratartalom: 99%