Széchenyi Terv Plusz

A közmeghallgatáson a Döröskei víztározó aktualitásairól is volt tájékoztatás

2023.12.11. Megosztom

Elmúlt csütörtökön tartotta Döröske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hagyományos éves közmeghallgatását, melyen Dománé Tóth Erika polgármester asszony adott tájékoztatást a település történéseiről, fejlesztéseiről. A 2023. december 7-én tartott hivatalos program részeként a kultúrházban beszámoló hangzott el a település közbiztonsági helyzetéről is, valamint Puskás Norbert a MOHOSZ alelnökeként a Döröskei víztározóról aktualitásairól számolt be. A prezentáció elején részletesen bemutatta a Magyar Országos Horgász Szövetséget és a területileg illetékes Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségét a megjelenteknek.

A közmeghallgatáson a Döröskei víztározó aktualitásairól is volt tájékoztatás

A tó vagyonkezelője 2021. október 06. óta a MOHOSZ, mely szervezet Magyarország legnagyobb közfeladat ellátó civil szervezete jelenleg több, mint 850 000 regisztrált horgásszal, melyből aktívan horgászik közel 600 ezer fő. Hazánkban 2218 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület található, melyből az állami, vagy többségi állami tulajdonú természetes vízterületek döntő többsége, összesen 134 673 hektár a MOHOSZ szervezeti rendszerébe tartozik. Az országos szervezet számos tevékenysége mellett végezte el az elmúlt két évben a Döröskei-tó alapinfrastruktúrájának megújítását saját forrásból és a víztározóra elnyert MAHOP-1.2.1-2017-2019-00013. projekt új gazdájaként.
Az eddig elvégzett munka eredményeként a tó vízjogi üzemeltetési engedélyt kapott az idén a következő 20 évre, majd a második mérföldkőként elkészült a tó halgazdálkodási terve, melyet a szakhatóságok 2027. december 31-ig jóváhagytak. Az elmúlt időszakban a halgazdálkodási tervvel összhangban megérkeztek a tó első új „lakói”, összesen 468 kg 4-5 kg közötti extra ponty, valamint november hónapban 500 kg válogatott dévérkeszeg formájában. 

Puskás Norbert elmondta, hogy a halasítások a tervek szerint folytatódnak, illetve kiemelte, hogy az elmúlt két évben elvégzett munkálatok, és engedélyezési eljárások kevésbé voltak látványosak, de a tó jövőbeni komplex hasznosítása szempontjából olyan alapvető feltételek kerültek megteremtésre, amelyre évtizedek óta nem került sor. A MOHOSZ, mint halgazdálkodásra jogosult a Döröskei víztározót kezdésre a rendelkezésre álló partszakaszok használatával elsődlegesen C&R (fog meg és engedd el) sporthorgász tóként kívánja hasznosítani a következő tavaszától, hogy vízterület újra bekerüljön a horgászturisztikai körforgásba. Tervek között szerepel a tó melletti leromlott állapotú strand és turisztikai célú épületek megújítása, melyekre kizárólag állami és EU-s forrásokra rendelkezésre állása esetén lesz mód. A MOHOSZ jelenleg is azon dolgozik, hogy a „Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia 2030.” kormányzati jóváhagyást kapjon és a döröskei tervekhez hasonlóan több területen elindulhasson egy hiánypótló horgászturisztikai fejlesztési program hazánkban. Puskás Norbert végül köszönetet mondott mindenkinek aki eddig is már segítette a szervezet munkáját és jövőben is számít a helyiek támogatására.

 



Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

13.34°  Páratartalom: 90%