Széchenyi Terv Plusz

7000 db sebes pisztráng telepítése történt Vas Vármegyében

2023.06.02. Megosztom

A folyamatosan változó élőhelyi viszonyok ellenére Vas vármegye még mindig rendelkezik olyan természetes vízfolyásokkal, melyek az őshonos sebes pisztráng élőhelyeként alkalmasak e csodálatos halfaj állományának fenntartására. Szövetségünk a horgászok jelentős többségét képező „békés halas” pecások mellett szeretné teljesíteni az egyre erősödő UL pergetés és műlegyezés szerelmeseinek igényét, illetve e mellett a halgazdálkodási tervek kötelező előírásain túl biztosítani a kezelésében lévő, a változó klíma ellenére még pisztrángosnak minősülő vadvizek állományának fennmaradását.

7000 db sebes pisztráng telepítése történt Vas Vármegyében

Mivel horogérett nagyságú őshonos sebes pisztráng telepítése a hazai haltermelői forrásból nem kivitelezhető, Szövetségünk a korábbi évek gyakorlata alapján a Miskolc-Lillafüredi székhelyű Hoitsy és Rieger Kft. részéről szerzett be 7000 db előnevelt 4-5 cm-es sebes pisztrángot.

Halőreink a MOHOSZ támogatásával korábban beszerzett Toyota Hilux segítségével, oxigénnel fúj dupla műanyag zsákban szállították le a telepítendő mennyiséget, melyből

  • 3.000 db a Répce folyó Bük, Bő és Szakony közötti szakaszán
  • 2.000 db a Gyöngyös-patak Gencsapáti és Táplánszentkereszt közti szakaszán
  • 2.000 db a Pinka-patak Vaskeresztes és Felsőcsatár közti szakaszán

került telepítésre Szövetségünk lelkes segítőinek közreműködésével. 

Halőreink munkáján kívül ezúton is köszönjük a Csejtei házaspár (Veronika és Csaba), valamint Szabó Dániel pergető horgászoknak és Dugmanits Réka halgazdálkodási szakügyintéző segítségét a telepítés során!

Az előnevelt pisztráng megmaradásáról a vízállás, vízminőség, ragadozó és táplálék jelenlét függvényében eltérő becslési adatok állnak rendelkezésre, azonban a magas beszerzési költség miatt Szövetségünk a fenti három vízfolyás telepítését helyezi előtérbe, annak ellenére, hogy idős horgászok visszaemlékezései alapján, - 40-50 éves viszonylatban – több, ma már sajnos időszakos vízfolyásnak minősülő patakunkban is megélt e csodálatos halfaj. Az elmúlt években betelepített előnevelt pisztrángokból a Répce folyón egyre több akad 15-30 cm –es méretben a pecások horgára, melyek azt bizonyítják, hogy a patak eltartó képességének megfelelő kihelyezések eredményesek.

Az őshonos sebes pisztráng állományának fenntartása a vasi patakokban kiemelt feladata a Szövetségnek, ezért is kérünk minden horgászt, hogy vadvízi horgászata során vigyázzon patakjaink új lakóira!

Kapcsolódó képgaléria


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

10.59°  Páratartalom: 52%