Széchenyi Terv Plusz

2022.évtől így változnak a vasi vizeken a helyi szabályok és az árak

2021.11.25. Megosztom

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége őszi elnökségi ülésén tárgyalta meg a helyi horgászrendi változásokat és a jövő évi jegyárakat. Idén nem volt könnyű helyzetben a testület az árak vonatkozásában, mert a 2021. évi halgazdálkodási tapasztalatok országosan és helyben is jelentős kihívások elé állítják a teljes halgazdálkodási ágazatot.

2022.évtől így változnak a vasi vizeken a helyi szabályok és az árak

A Szövetség egyik kiemelt feladata a vasi területi jegyet váltó pecások horgászvizeinek haltelepítése és a vízpartok környezetének rendben tartása.   A halászati ágazatban jelentős probléma, hogy átlagosan 40-45 százalék körüli takarmánydrágulás (Pl.: Takarmánybúza /2020/2021 36. hét:  53.102 Ft/t -> 76.799 Ft/t  +44,63%;  Kukorica /2020/2021 36. hét  45.668 Ft/t -> 72.818 Ft Ft/t  +55,44%) van az idei évben, miközben a haltermelési költségek 40-42 százalékát a takarmányozás teszi ki.  A szállítási és emberi erőforrás költségek is átlag 10-15 % mértékben emelkedtek a halgazdálkodási területen az idén és jövőre hasonló tendenciák várhatóak. A halak szállítása, etetése és őrzése jelentős üzemanyag felhasználással is jár, az elmúlt egy évben jelentősen nőttek az üzemanyagárak is. Az idei és jövő évi halárak emelkedése összességében együtt elérik sajnos várhatóan a 40-50 % körüli mértéket a 2020. évi árakhoz képest.  Továbbá a tógazdasági haltermelés borzalmas évet tudhat maga mögött, mert a hideg, csapadékszegény tavasz, majd elhúzódó nyári aszály is csökkentette a termelési kapacitásokat, így ráadásul halhiány is nehezíti a halbeszerzést, mely szintén árfelhajtó hatással van a piacra.

A horgászvizek halasítására évente a Vas Megyei Horgász Szövetség 60-70 millió forintot költ. Így az előzőekben leírt külső tényezők miatt jelentősen min. 20-25 millió forinttal is növekednek ezen kiadások összességében, ha szeretnénk szinten tartani az eddigi telepítési számokat.  A jegyárak meghatározásakor az volt a legfontosabb szempont, hogy továbbra is tudjuk teljesíteni az elmúlt években megemelt halasítási terv számokat. A horgászati igények jelenlegi, vagy annál jobb színvonalon történő kiszolgálása a legfontosabb számunkra, még akkor is, ha ez egy 12-19 %-os területi jegy áremeléssel jár jegytípustól függően a jövő évben.  Mi örülnénk legjobban, ha nem kellene a jegyek árát emelnünk, de ez most elkerülhetetlenné vált.  A 2022-es területi jegyeinkkel megtartható halak mennyisége és a horgászható vízterületek száma alapján a jegyáraink még az emelést követően is az egyik legkedvezőbb árfekvésűek maradnak regionális és országos összehasonlításban is. Legkeresettebb jegyünk ára az éves Vas megyei felnőtt területi engedély ára 43.500 Ft-ról 51.500 Ft-ra változik, míg a „3 tó+ folyóvizek jegy” 38.500 Ft-ról 45.000 Ft-ra. (Jövő évi jegyárak itt letölthetőek) Bízunk benne, hogy a rendezett és folyamatosan fejlődő vízpartjaink, valamint az egyre jobb fogási lehetőségeket kínáló horgászvizeink mellett kitartanak a horgásztársak és jegyváltásukkal támogatják továbbra is a vasi vizeket.

A gyermekek részére kiadott napi és éves területi jegyeink nem emelkednek az országos irányelvekkel összhangban. Továbbá az is egy jelentős pozitív változás, hogy a Szövetség testületei jóváhagyták, hogy a felnőtt éves „1”-es területi jegyek megvásárlása után korábban előírt közösségi munka ellátási díj fizetési kötelezettség 2022. január 01-től megszűnik, és az új megemelt területi jegyek árai már ezt a díjat is tartalmazzák. Ezen díjtétel általában 2000-4000 Ft/év között mozgott egyesültektől függően.  A tagszervezeteink a szövetségi területi jegyek értékesítéséhez kapcsoltan a tagdíjon felül és az új belépő halasítási támogatáson kívül egyéb hozzájárulást, díjat (Pl.: vízpart karbantartási, társadalmi munka megváltás, fejlesztési hozzájárulás…stb) nem szedhetnek 2022. január 01-től. A horgászoknak ezen egyszerűsítés által a területi jegyek mellett a jövőben az állami horgászjegyet  és a MOHOSZ Egységes Szövetségi hozzájárulást (3000Ft), valamint az egyesületi tagdíjat kell megfizetni a komplett horgászengedélyük megújításakor.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy a Szövetség 2022. január 31-ig hagyományos éves területi jegy akcióját ismét megtartja, aki gyorsan vált éves engedélyt januárban az 2500 Ft kedvezménnyel tudja kiváltani új horgászjegyét. A 2022.évre érvényes területi jegyek megvásárolhatóak SZÉP Kártyával továbbra is a Szövetség Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központjában, vagy online. Örömmel tájékoztatjuk a pecásokat, hogy a Kormány meghosszabbította az átjárást a Szép-kártya egyes alszámlái között, így 2022. szeptember 30-ig a kártya bármelyik zsebéből (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) fizethető lesz a 2022.évi területi engedély. A megyei teljes területi jegy továbbra is két részletben is megvásárolható lesz, hogy ezzel is segítsük a nehezebb anyagi helyzetben lévő horgásztársainkat.

A január 01-től életben lépő horgászrend vonatkozásában mindössze kisebb pontosításokra kerül sor, mint például, hogy műcsalikon gyárilag 3 db horoggal szerelt műcsalik használata engedélyezett lesz. Jövőre horgászati kezelésbe kerül a Celldömölki Park-tó, melyet a többi „Fogd meg és engedd el” típusú sporthorgásztóhoz hasonló szabályokkal lehet majd látogatni a vasi pecásoknak. Részletes jegyárak és horgászrendi változások a cikk mellékleteként is megtalálhatóak.

Cikkben látható csodálatos képeket sorrendben az alábbi fotósok készítették:

Filakovszky Gyula, Csejtei Csaba, Bihari Zoltán, Ávár Patrik, Jáger Zsuzsanna Veronika

Letölthető dokumentumok


Horgászapró

Kiemelt szállásajánlatok

Közösség
Elérhetőség

Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Cím: 9795 Vaskeresztes 165/4 hrsz.
Tel: +36 94 506 835
Fax: +36 94 506 836
Mobil: +36 70 33 99 703
Email: info@vasivizeken.hu
Web: www.vasivizeken.hu

Időjárás

Szombathely

1.78°  Páratartalom: 91%